A nyugat-európai városok megélhetési költségindexe a leggyorsabban drágulók közé tartozik, a világ húsz legdrágább városából tíz európai – írja az Economist az Economis Intelligence Unit (EIU) adatai alapján.

Az első helyen Zürich áll Szingapúrral holtversenyben, a harmadik pedig szintén egy svájci város, Genf (New Yorkkal holtversenyben). Ezt követi Hongkong, Los Angeles, Párizs, Kopenhága, Tel Aviv, majd San Francisco.

Az európai drágulás hátterében elsősorban a régóta tartó infláció áll, valamint az euró és más európai valuták felértékelődése a dollárral szemben, mivel az EIU indexe az árakat dollárra konvertálja át.

Azok a városok viszont, amelyeknek a nemzeti valutája leértékelődött, éppen az ellenkező irányba mozdultak el. Jó példa erre Oslo, amely a norvég korona jelentős gyengülése miatt a 12. helyről a 30.-ra esett vissza.

Amennyiben valaki Nyugat-Európában szeretné olcsóbban megúszni a megélhetést, akkor Lisszabon felé kell vennie az irányt, amely a nyugat-európai régió 12. legolcsóbb városa.

A legolcsóbb európai város az üzbég Taskent, de más kelet-európai városok is az olcsóbbak közé tartoznak. A magyar főváros nem kapott helyett a listán.

Az orosz-ukrán háború nem kímélte a hadviselő felek városait sem: Szentpéterváron és Moszkvában is jelentősen csökkentek a megélhetés költségei a rubel értékének jelentős esése miatt. Kijev pedig a 38. helyen áll jelenleg Európában.