A török Kulturális és Turisztikai Minisztérium adatai szerint az ország idegenforgalmi bevételei az előző évhez képest 17 százalékkal, 54,3 milliárd dollárra emelkedtek, ezáltal vendégéjszakánként átlagosan 99 dollárt tettek ki. Az országba látogatók 56,7 milliós száma tizedével haladta meg a 2022-es bázisidőszak adatait, az ebből származó turisztikai bevétel rekordnak számít Törökországban. Az ankarai kormány álláspontja szerint ez az eredmény annak is köszönhető, hogy az ország a tengerparti, napfényes nyaralás ideális helyszíne, emellett kultúrája, művészeti értékei és gasztronómiája is vonzó. A kerékpáros, szabadidős és immár a vallási turizmus egyik legkedveltebb európai célpontjává vált.

A sikeren felbátorodva az ország idén 60 millió turistát szeretne vendégül látni, és 60 milliárd dollárra növelné a bevételét.

Az a stratégiája, hogy a piac sokszínűségét kihasználva egyrészt folytatja jelenlegi tevékenységeit, de idén új célpiacokra is összpontosít.

Imádják a magyarok

Magyar utazási irodás szemüvegen át annyi ehhez mindenképpen hozzáfűzhető, hogy a képzeletbeli dobogóról Törökország letaszíthatatlan, annak fokain a görög és a spanyol ajánlatokkal osztozik. A decembertől egészen március végéig tartó előfoglalási szezonban egyébként ideális esetben 30-40 százalékos foglalási arány is elérhető a nyári utakra. A hazai turisztikai palettán elérhető kínálat többsége a Török Riviérán belül Alanyába, Antalyába, Belekbe és Sidébe szól, de Kemer és Tekirova is szerepel több helyen a charterjáratos desztinációk között.

  • Akadnak akár 200 ezer forint/fő alatti ajánlatok,
  • de az ötcsillagos szállodák all inclusive csomagjai az 500-700 ezer forintos sávig is elérnek,
  • igaz, hétszámjegyű hirdetésekbe is bele lehet botlani, ugyanakkor ennyiért már egyedi villák várják a pihenni vágyókat.

A török idegenforgalmi tárca elemzése szerint az utóbbi évek sikerei mögött olyan stratégia és előremutató politika áll, amely elkötelezett az odalátogatók számára vonzó környezet megteremtése mellett. Ankara rugalmasabbá és befogadóbbá alakította át a turisztikai ágazatot. Törökország lett a világon az első ország, amely 2022-ben kormányzati szinten megállapodást kötött a Globális Fenntartható Turizmus Tanáccsal (GSTC – Global Sustainable Tourism Council), és az ott rögzített elveket ágazati követelményekként vezette be.

Bizalom és hitelesség

A Törökország Fenntartható Turizmus Program, amely a GSTC-vel aláírt együttműködési megállapodás eredményeként jött létre, a fenntartható turizmus tényleges művelőit jutalmazza, valamint bizalmat és hitelességet épít a látogatók körében. Ezzel a programmal Törökország változatos, a fenntarthatóságot előtérbe helyező élményeket biztosít, beleértve a környezetbarát szálláshelyeket, a kerékpározást és a túrázást, amelyek célja elképzeléseik szerint az ország öröksége és az emberek közötti mélyebb kapcsolat előmozdítása.

A három oldalról azúrkék tengerekkel körülvett, egyedülálló földrajzi fekvéséről és történelmi gazdagságáról híres Törökország egész évben sokoldalú programokat és lehetőségeket kínáló úti cél. Az ország, amely a világ felé jelentős és merész lépéseket tesz a turisztikai értékeinek bemutatására, egyedi kínálatával – beleértve a városlátogatásokat, sportolási lehetőséget és rendezvényeket, nemzetközi fesztiválokat – figyelemre méltó a turisták körében.

A turisztikai kínálat nem merül ki népszerű úti célok ajánlásában. A már jól ismert nevezetességek mellett a régészek által föltárt és bemutatott múlt is egyre izgalmasabb látnivalónak számít.

A kulturális örökség fenntartható módon való megőrzésében és bemutatásában elkötelezett régészek számos ásatási és helyreállítási projekten dolgoznak. Ezen a területen úttörőként Törökország tavaly 720-ra növelte az épp munka alatt álló feltárások számát, de a projektek száma az idén várhatóan eléri a 750-et, megszilárdítva az ország vezető szerepét a kulturális örökség megőrzésében. A népszerű régészeti lelőhelyek kivilágítva, éjszaka is látogathatók. Így megcsodálható az İzmirben található Efezus, a Denizliben lévő Hierapolis, Patara és az antalyai Side. Ezek a helyek nem csak Törökország történelmi örökségét mutatják be, hanem egyedülálló lehetőséget nyújtanak a látogatóknak, hogy bensőségesebb és varázslatosabb kapcsolatba kerüljenek az ország gazdag kulturális örökségével.

 

Itt a lista: íme Európa legszínvonalasabb turisztikai célpontjai

Még nem döntötte el, hogy idén hol töltené a szabadságát? Most adunk hozzá néhány tippet. Pláne, ha Európában maradna.