3 milliárd 686 millió eurót, éves középárfolyamon átszámolva 1441 milliárd forintot utaltak a magyar háztartásoknak külföldről egy év alatt - írja a hvg.hu az Eurostat adatai alapján.

A pénzek szinte teljes egésze, 3 milliárd 353 millió euró az Európai Unió valamelyik másik tagállamából érkezett. Ez a pénzmennyiség túlnyomórészt két jelentős forrásból tevődik össze: a kivándoroltak hazautalásaiból és a Magyarországon élő, de külföldön dolgozó munkavállalók fizetéséből.

A legnagyobb tétel 1 milliárd 676 millió euró volt (nagyjából 655 milliárd forint), ezt osztrák cégek fizették ki a náluk dolgozó magyaroknak.

Egyetlen más országba sem küldtek az osztrák vállalatok annyi pénzt, mint Magyarországra.

Visszafelé már jóval kevésbé áramlik a pénz: az EU-n belülre 550 millió eurót, az unión kívülre pedig 815 millió eurót utaltak el Magyarországról, ami összesen nagyjából 533 milliárd forintnak felel meg.

Az uniós tagországok közül Horvátország szorul rá leginkább ezekre a pénzekre, a külföldi utalások a teljes horvát GDP 7,6 százalékát teszik ki. Magyarország a hatodik helyen szerepel a vonatkozó listán, az itthoni háztartásokhoz a GDP 2,2 százalékának megfelelő összeg érkezett külföldről.