Feloldotta pénteken az Európai Bizottság a búzára, kukoricára, napraforgó- és repcemagra május 2-án bevezetett importkorlátozást. Válaszul Magyarország, Lengyelország és Szlovákia nemzeti hatáskörben vezetett be tilalmat az Ukrajnából érkező mezőgazdasági alapanyagokra és élelmiszerekre.

Bulgária nem hosszabbította meg a korlátozásokat, míg Románia Kijev exportkorlátozó javaslataira vár.

Ukrajna beperli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amiért nemzeti hatáskörben megtagadták az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmának feloldását – mondta a Politicónak Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi miniszterhelyettese.

A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik

– mondta Kacska.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti a legnagyobb rendszerszintű aggodalmat is, vagyis azt, hogy a nemzetközi kereskedelmi partnerek megbízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az Európai Unió nevében beszél.

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az unió korábbi, négy gabonafajtára vonatkozó tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Kacska szerint

Magyarország még tovább megy, és további 25 olyan terméket tilt be, amelyekről korábban nem volt szó, köztük a húst is.

A miniszterhelyettes szerint ezek az önkényes tiltások nevetségesek, és úgy gondolja, hogy Magyarország gyakorlatilag bejelentette, hogy blokkol mindenfajta Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszel döntését is.