Tavaly év végére meghaladta a 9500 milliárd forintot a magyar privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, ami egy év alatt több mint 16 százalékos, fél év alatt pedig közel 10 százalékos növekedést jelent.

Portfolio Privátbanki Felméréséből kiderül: ahogyan emelkedett a kezelt vagyon, úgy nőtt az egy ügyfélszámlára eső vagyon is, ami tavaly új rekordot, 163 millió forintot jelentett.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP Private Banking kezeli, de a többiek sem maradtak le mögötte: az OTP és az MBH mellett már a K&H és az Erste privátbankja is több mint 1000 milliárdos ügyfélállományt kezel.

Míg 2022-ben az egész évet végig kísérte a volatilis piaci környezet, a recessziós félelmek, a geopolitikai konfliktusok és a gyenge forint, és a mindezekből visszafogottabb vagyonbővülés, addig 2023-ban már egy sokkal kedvezőbb piaci környezetben találták magukat a szolgáltatók és az ügyfelek.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet a legmagasabb, egymilliárd forintot meghaladó meghaladó átlagvagyonnal. A második helyen a Hold Alapkezelő áll több mint 410 millió forinttal, a harmadik helyen pedig a Concorde Értékpapír ügyfélköre szerepel 364 millióval forinttal.

A belépési limitnél a sorrend a következő:

  •  Bank Gutmann 380 millió forint,
  •  Erste 150 millió forint, 
  • Concorde Értékpapír és a Hold Alapkezelő 120 millió forint.

A legalacsonyabb belépési összeghatár az OTP Digitális Privát Bankban van, itt elég a belépéshez 20 millió forint.