A világ leggazdagabb embereinek listáján egész előkelő helyen volt már az indiai vállalkozó, amikor egy elemzőcég tavaly megkérdőjelezte cégbirodalmának működését, így bíróságra terelődött az ügy. Az Adani-cégek árfolyama nagyot esett az indiai tőzsdén, az üzletember vagyona így napi árfolyamon lecsökkent összesen 150 milliárd dollárral, a piac már-már arra gondolt, hogy az egész cégbirodalom egy kártyavár, és ennek megfelelően összeomlik.

Kártyavár vagy csak egy kis lufi

Adani azonban nem riadt meg: kétségtelen, hogy cégeinek részvényei túlértékeltek voltak, ennyiben valóban árfolyamlufi jött létre, ami óhatatlanul előfordul a tőzsdén egy-egy divatos szektorban, vagy akár egy gyorsan növekvő ország piacán, mint amilyen India. A cég, a Hindenburg Research, amely támadást indított Adani ellen, jelentős short pozíciókat is nyitott az érintett cégek részvényeiben, vagyis arra játszott, hogy azok sokat fognak esni, és ezek a pozíciók ilyenkor hoznak nyereséget.

Ez így is lett: ha túl magasra emelkednek az árfolyamok, bármi könnyen kiválthat egy nagy esést, egy ilyen támadás különösen, ha feltételezik a befektetők, hogy alapja van. Nos, ha voltak is problémák, azokat Adani megoldotta a cégeken belül, és Bloomberg szerint az indiai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy le kell zárni az ügyet 3 hónapon belül, miután nem találtak komolyabb problémákat.

Mindenki jól járt

Az árfolyamok erre újra kilőttek, és Adani újra Ázsia leggazdagabb embere lett, bár azóta megelőzte a másik indiai milliárdos, Mukesh Ambani, aki 100 milliárd dolláros vagyonával most a 12. helyen van a Forbes listáján, Adani a 16. helyen 80 milliárddal a világ leggazdagabb emberei között.

Úgy tűnik, hogy végül mindenki jól járt: a Hindenburg lefölözte a túlságosan magasra emelkedett árfolyamból adódó hatalmas profitlehetőséget, a cégbirodalom esetleges problémáira is fény derült és kiküszöbölték őket, jóllehet azok nem voltak olyan súlyosak, mint amilyennek a vádak alapján látszottak. Adani túljutott a megpróbáltatásokon, cégei iránt visszatért a bizalom, viszont a most sokkal reálisabb szinten vannak az árfolyamok.

Megújuló energiába fektet

Adani fel is lelkesült: újabb vállalkozásba fogott, nem is akármilyenbe: Indián belül Gujarat államban 5 év alatt 25 milliárd dollárt fektet a megújuló energiafelhasználásába, 30 gigawattos áramtermelő kapacitást létrehozva (Paks mai teljesítménye 2 gigawatt), egyúttal közvetlenül és közvetve 100 ezer új munkahelyet hoz létre. A legnagyobb indiai vállalkozók most sorban mutatják be leendő befektetéseiket, támogatva ezzel Narendra Modi miniszterelnök esélyeit a közelgő választásokon. Ha nyer, Modi harmadik ciklusát kezdheti meg, és miután első két ciklusa alatt indult be a páratlan indiai gazdasági növekedés, a vállalkozók örülnének, ha hatalmon maradna.