„Nem zárható ki, hogy Kína befolyásolni akarja az amerikai választásokat a Tiktokkal” – mondta a washingtoni képviselőház titkosszolgálati bizottsága előtt Avril Haines, a National Intelligence elnöke, minderről a HVG számolt be.

Az alkalmazást mintegy 170 millió amerikai használja, így biztosan komoly visszhangja lesz a döntésnek, mindenesetre a képviselőház ma, azaz szerdán szavaz arról, hogy betiltsák-e a TikTok-ot az USA-ban.

Joe Biden már előre bejelentette, amennyiben a Kongresszus kétharmados többséggel megszavazza a javaslatot, ő nem áll útjába az akaratnak, és aláírja a javaslatot.

Nagy meglepetés nem várható, korábban mi is megírtuk, hogy az amerikai képviselőház kereskedelmi bizottsága 50-0 arányban igennel szavazott.

A CIA nemrégiben közzétett egy jelentést, miszerint a 2022-es időközi választásokon a TikTok próbálta befolyásolni a republikánusok és a demokraták jelöltállítását. Ugyan a kínai vezetők égre-földre esküdöztek, hogy ez nem így történt, az amerikai hírszerzésnek konkrét bizonyítékai vannak.

A CIA mellett az FBI is komoly nyilatkozattal állt elő: „a kínai cég nemzetbiztonsági problémát jelent, az amerikai polgároknak pedig el kell dönteniük, akarják-e azt, hogy adataik a kínai kormányzat kezébe kerüljenek?

– tette fel a kérdést Avril Haines.