2023-ban közel háromezer milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők. Tavaly átlagosan 7,6 ajánlat érkezett egy-egy pályázatra a gazdasági szereplőktől, ami határozott növekedést mutat a korábbi évek stagnálása után. 2023-ban csökkent a közbeszerzési piac volumene, elsősorban az építési beruházások értékének visszaesése miatt – mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

kis- és középvállalkozások (kkv) részesedése 8 százalékkal növekedett a megelőző évhez képest, így minden 100 forintból 58 forint került a kkv-szektorba – derül ki a Közbeszerzési Hatóság közzétette 2023-ra vonatkozó gyorsjelentéséből.

Kép: Economx

 

Tavaly az ajánlatkérők összesen 7964 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, így az eljárások száma érdemben nem változott, mindössze 0,9 százalékkal haladta meg a megelőző évit. Az eredményes közbeszerzések végleges összértéke 2869,1 milliárd forintot tett ki, ami mintegy kétharmada a 2022. év értékadatának.

A legtöbb eljárás:

  • 2918 darab eljárás kapcsolódott az építési beruházásokhoz, amelyek együttesen a közbeszerzések 36,7 százalékát tették ki;
  • 2814 darab eljárás irányult árubeszerzésre, amely az eljárások 35,3 százalékát jelentette.
  • 2232 darab közbeszerzéssel a szolgáltatásmegrendelések adták, ez a tenderek 28 százalékát érintette.

Míg az árubeszerzések értékaránya 2023-ban az előző évi kétszeresére (41,1 százalékra) növekedett, addig a korábban legnagyobb részesedéssel rendelkező építési beruházások összértéke az eredményes eljárások értékének kevesebb mint egyharmadát (31,7 százalékát) adta.

Beindultak a kkv-k

Pozitív tendencia viszont, hogy egyrészt egyre nagyobb a kkv-szektor térnyerése,  tavaly minden eredményesen lefolytatott 100 eljárásból 80-at kkv-k nyertek.

Másrészt a hatóság is egyre szigorúbb,  tavaly 27 316 darab hirdetményre – rekordszámú – 28 441 darab hiánypótlási felhívás jutott. Szintén jelentős eredmény, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma is alacsony szinten stabilizálódott.