Kalifornia állam és a Stadler történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá, amely egy fontos lépés a fenntartható, kibocsátásmentes jövő felé az arany államnak is nevezett Kaliforniában. A szerződés keretében

a Stadler négy, csúcstechnológiás hidrogénhajtású motorvonatot fog szállítani a California State Transportation Agency (CalSTA) és a Caltrans részére.

A szerződés ezen felül opciót nyújt további 25 szerelvény beszerzésére is. A jármű kocsiszekrényei ezúttal is a Stadler szolnoki alumínium kocsitesteket gyártó üzemében készülnek majd.

A Stadler és a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) között létrejött partnerség lehetővé tette Észak-Amerika első hidrogén-hajtású vonatának beszerzését. Az úttörő járművet két nemzetközi eseményen mutatták be eddig a világnak: az InnoTrans 2022-es rendezvényén, és az APTA EXPO-n 2023-ban, megragadva egyaránt az iparági partnerek, a közlekedési ügynökségek, a vasútrajongók és környezetvédők figyelmét.

 A Stadler új hidrogénvonata átfogó teszteken teljesített mind Svájcban, mind az Egyesült Államokban, bizonyítva kivételes teljesítményét és megbízhatóságát. A sikeres teszteket követően a CalSTA és a Caltrans úgy döntött, hogy a Stadlerrel vállvetve elindulnak ezen innovatív úton.

A csütörtökön aláírt szerződés a partnerség következő fázisának tekinthető, bemutatva egy továbbfejlesztett SBCTA modellt, amely nagyobb szállítási kapacitással rendelkezik. 

A Stadler célja, hogy környezetbaráttá tegye az utazást Észak-Amerikában, az általunk biztosított járművek és szolgáltatások révén. Az Egyesült Államokban nagyon kevés vasútvonal rendelkezik felsővezetékkel, ezért itt olyan megoldásoknak, mint a FLIRT H2, nagy jelentősége van.

– mondta Ansgar Brockmeyer, a Stadler Csoport marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke.

Ahogy Kalifornia következő nagy vasúti beruházása kialakul, ezeknek a hidrogénvonatoknak a bevetése az államon belül forradalmasítja majd a vasúti ipart, miközben jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.