A vezérigazgatók (CEO) 54 százaléka a globális, 60 százalékuk pedig a hazai növekedés ütemének javulásában bízik, ez derül ki a PwC magyarországi vezérigazgatói felméréséből. Az idei évre 394 forintos eurót, 1,7 százalékos GDP növekedést és 8 százalékos inflációt várnak a CEO-k.

Globálisan 4700 vezérigazgatót kérdeztek meg, és 297 magyarországi cégvezető is válaszolt a kérdésekre, mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója. A tavalyi rekord pesszimista év után a többség gyorsulásra számít.

Iparági bontás szerint nyilatkozó CEO-k:

  • pénzügyi szolgáltatás: 13 százalék
  • kereskedelem: 13 százalék
  • gyáripar: 14 százalék
  • technológiai szektor: 10 százalék
  • autóipar: 8,5 százalék

A világgazdaság növekedését kétszer annyian várják, mint egy évvel korábban, a többség egy pozitívabb évre számít.

A magyar vezérigazgatók a PwC kutatása szerint még pozitívabbak, hétszer annyian mondják azt, hogy gyorsulni fog a világgazdaság növekedésének üteme, mint a világ összes vezérigazgatója.

Lassulást globálisan és magyar viszonylatban is minden ötödik cégvezető jósol. A felmérés történetében – ez a 13-dik ilyen kutatás – most fordult elő először, hogy a magyar vállalatvezetők a gazdasági növekedéssel kapcsolatban optimistábbak, mint a saját bevételeik alakulását illetően. Többen számítanak stagnálásra, nagyobb az óvatosság a vállalatvezetők részéről, fogalmazott Lőcsei Tamás.

A magyar gazdaság gyorsulásában a hazai cégvezetők 12-szer többen bíznak, mint a globális cégvezetők. A cégek több mint fele áremelést, több mint harmada pedig létszámbővítést tervez 2024-ben.

Már tudjuk, miért aggódnak a CEO-k

A munkavállalók nincsenek veszélyben, nem kell arra számítani, hogy a munkanélküliség nőni fog, fogalmazott Lőcsei Tamás. A munkáltatók 85 százaléka a létszám fenntartását, több mint harmaduk a létszám növekedését tervezi, csupán 10 százalékuk gondolkodik a leépítésen. 

Az árakkal kapcsolatban a vezérigazgatók 25 százaléka áremelést prognosztizált. A külső tényezők közül az inflációtól tartanak a leginkább a vezetők, de az aggodalmak mindenhol kisebbek lettek – tette hozzá Lőcsei Tamás. Nagyon tartanak a cégvezetők a szakképzett munkaerőhiánytól, a makrogazdasági volatilitástól is és a geopolitikai konfliktusoktól is.

A kiber- és az egészségügyi kockázatok is az aggodalmi rangsorban kiemelt helyen szerepelnek.

Ugyanakkor az nagyon meglepő, hogy a klímaváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségektől való félelem a rangsor végére került a PwC kutatásában.

Jövőt érintő jóslatok

  • az ukrán háborúról azt gondolják a CEO-k, hogy 2025-ben fog véget érni;
  • a magyarországi euró bevezetését 2033-ra jósolják;
  • 2041-ben jelennek meg tömegesen az önvezető autók Magyarországon is;
  • 2045-re prognosztizálják, hogy a zöld energia fogja átvenni a vezető szerepet.

Forintárfolyammal kapcsolatban elhangzott, hogy míg tavaly 421 forintos eurót jósoltak a cégvezetők idén optimistábbak és 394 forintos eurót prognosztizálnak.

A magyar cégvezetők szerint a cégen belüli folyamatok átlagos hatékonysága 71 százalékon áll, mondta Mezei Szabolcs, a PwC Magyarország cégtársa. Tízből négy cégvezető azt mondta: vállalata üzleti modelljén és folyamatain változtatnia kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

A transzformáció, amit megtettek az elmúlt 5 évben:

  • új termékek szolgáltatások bevezetése;
  • új stratégiai partnerségek kialakítása;
  • képességek bővítését lehetővé tevő űj technológiák bevezetése.

Megatrend, amire a vállalatoknak reagálni kell az a technológia- és a klímaváltozás, emelte ki Mezei Szabolcs. Fontos, az ügyfelek preferenciájának változásainak követése, ez első helyen szerepel azon a listán, amit a következő három évben elvárnak a cégvezetők. A technológiai változásra és a állami szabályozásokra is sokan várnak.

Akadályozó tényezők között említették:

  • a szabályozási környezetet;
  • a szervezeten belüli bürokráciát;
  • a technológiai képességek cégen belüli hiányát;
  • és a korlátozott pénzügyi forrásokat.

Generatív mesterséges intelligencia (MI)

A vállalatvezetők a kiberbiztonsági kockázatokat tartják a legnagyobb veszélynek, valamint a téves információk terjedésén túl a hírnévkockázattól tartanak leginkább. A MI elterjedése viszont abban fogja támogatni a cégvezetőket, hogy még nagyobb bizalmat tudjanak kiépíteni az ügyfelekkel és ez javítani fogja a cég tevékenységét is. 

Az MI használatából adódó hatékonyságemelkedés:

  • a beosztottak munkaidejének hatékonysága növekszik, de nem váltja ki a munkavállalókat;
  • a cégvezetők munkaidejének a hatékonysága is növekszik;
  • jövedelmezőség emelkedik;
  • nő a bevétel
  • és a létszám is emelkedni fog.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy amíg a vállalatoknál a fenntarthatóság kérdésköre jellemzően a pénzügyi tervezésben még nem jelenik meg, addig ez nem tekinthető a cég szempontjából a legfontosabb területnek. 

A CEO-k akadályozó tényezők között fogalmazták meg a fenntarthatóság tekintetében a klímabarát beruházások alacsony megtérülését.

A vezérigazgatói szereppel kapcsolatban a vezetők 80 százaléka szerint az emberi erőforrásokra kell nagyobb fókuszt helyezni, de a technológiai változások és a digitális készségek fejlesztését is megfogalmazták elvárásként, mondta Lőcsei Tamás.