A nemzetközi nőnap alkalmából idén két mutatóval is felmérést végzett a PwC, hogy megvizsgálja a nők helyzetét a munkaerőpiacon.

A Women in Work indexe öt változóból áll:

 

  • a nemek közötti bérszakadékból;
  • a nők munkaerő-piaci részvételi arányából;
  • a férfiak és nők közötti munkaerő-piaci részvételi arány közötti különbségből;
  • a női munkanélküliségi rátából;
  • továbbá a nők teljes munkaidős foglalkoztatottságából.

 

Az index átlagos pontszáma a közlemény szerint 2011-ben 56,3 volt, ami 2022-re 68-ra nőtt. A javulást főként a nők munkaerő-piaci részvételi arányának 70,8 százalékról 72,1 százalékra történő növekedése, illetve a női munkanélküliségi ráta 6,4 százalékról 5,3 százalékra történő csökkenése okozta.

Azonban a nemek közötti átlagos bérszakadék ugyanebben az időszakban 13,2 százalékról 13,5-re emelkedett.

Az adatok alapján ez a mutató javul a leglassabban, az OECD országain belül mindössze három százalékpontot csökkent 2011 és 2022 között.

Az index arra is rámutat, hogy jelenleg Luxemburgban a legjobb nőként dolgozni, amit Izland és Szlovénia követi. 2021 és 2022 között ugyanazok az országok szerepeltek az első ötben e tekintetben, csupán a sorrend változott. A Top 10-ben főként skandináv országok szerepelnek. A legnagyobb javulást a fentiek tekintetében Ausztria érte el a vizsgált időszakban, míg 2021-ben a 17. helyen szerepeltek, addig 2022-ben már a 10. helyen.

Magyarország is javított a pozícióján: 2022-ben bekerült a legjobb 15-be.

Az ország mutatója 68,1-ről 71,1-re javult, a nők munkaerő-piaci részvételi aránya 72,4 százalékra emelkedett, a bérszakadék pedig 17,3 százalékról 16,1-re csökkent.

Aránytalan a befogadás és az előléptetés esélye

Egy másik kutatás, az Inclusion Matters, melyben 54 ezer munkavállaló, azon beül 23 ezer nő vett részt, azt állapította meg, hogy a fizetésbeli egyenlőtlenség fájdalmas pont a nők számára: a női válaszadók csupán 39 százaléka érzi úgy, hogy méltányos javadalmazásban részesül a munkájáért.

A kutatás azt is kimutatta, hogy jelentős különbség van a férfiak és a nők előléptetés- és fizetésemelés-kérési hajlandósága között, mínusz 9, illetve mínusz 8 pont.

Ugyanakkor a legfelső negyedbe eső nők jóval agilisebbek a többieknél, mivel 1,4-szer nagyobb eséllyel kérnek béremelést, másfélszer nagyobb valószínűséggel előléptetést, és 2,2-szer nagyobb eséllyel ajánlják munkaadójukat, mint jó munkahelyet.

Ugyanakkor a nők fluktuációs hajlandósága is nőtt: minden negyedik nő tervez a válaszadók közül munkahelyet váltani a következő egy évben, ami alig marad el a férfiakétól. Ezen felül 1,2-szer kisebb valószínűséggel váltanak munkahelyet és 1,7-szer nagyobb valószínűséggel keresnek aktívan lehetőségeket a tanulásra és az új készségek elsajátítására.

Felejtsük el, hogy a férfiak kezében van minden pénzügyi döntés

A nőnap alkalmából készített felmérésben az Allianz olyan eredményekre jutott, hogy bár a nők számára továbbra is az egészséges és hosszú élet a prioritás, egyre fontosabbá válik a pénzügyi biztonság is. Ezzel együtt megdőlni látszik az a nézet, miszerint minden pénzügyi döntés a férfiak kezében van.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->