Az ajándék egyértelmű kinyilvánítása a két vezető különleges és személyes kapcsolatának – közölte a KCNA.

Oroszország az autót Kim Dzsongün személyes használatára vasárnap adta át Pak Dzsongcsonnak, a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottsága alelnökének, illetve Kim Jodzsongnak, az észak-koreai vezető húgának. A közlemény szerint Kim köszönetét fejezte ki.

Az autóról nem közöltek részleteket, sem fényképeket.

Putyin tavalyi kétoldalú találkozójuk alkalmával megmutatta Kimnek Aurus Senat típusú elnöki limuzinját, de nem tudni, hogy ilyet ajándékozott-e neki. Ha igen, azzal Moszkva megsérthette az Észak-Korea elleni szankciókat, amelyek tiltják luxustermékek exportját Észak-Koreába.

Erdogan is autót ajándékozott Orbán Viktornak  magyarországi látogatásán. Mit kell tudni az autóról? A Togg T10X elektromos SUV alapváltozata 160 kW-os villanymotorral és 52,4 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, a motor a hátsó tengelyt hajtja. Hatótávolsága 314 kilométer. Az autó ára Törökországban 953.000 török lírától indul, ami nagyjából 17,4 millió forintnak felel meg. A nagyobb, 88,5 kWh-s akkumulátorral felszerelt változat hatótávolsága akár 523 kilométerre is nőhet, melynek indulóára 1,215 millió líra, átszámítva körülbelül 22,2 millió forint. A nagy akkus verziót összkerékhajtással, 320 kW-os duplamotoros hajtáslánccal is gyártják – szedte össze a villanyautósok portálja. Az árak bejelentését követően Törökországban 177.467 példányra adták le a foglalást az érdeklődők, de 2023-ban mindössze 20.000 villanyautó kiszállítását ígérték.