Ahogy lassan elpárolog a covidból befolyt nyereség, új piacot szemelt ki magának a Pfizer. Hasítana egy jó nagy szeletet a fogyókúrás szeletek tortájából, ugyanis egyre inkább dübörög ez az iparág is. 

Elemzők szerint

a Pfizer elhízás elleni kísérleti tablettájának, a danuglipronnak a közeljövőben megjelenő adatai döntő fontosságúak lesznek annak meghatározásában, hogy a vállalat mennyire lehet versenyképes a piac meghatározó szereplőivel, az Eli Lillyvel és a Novo Nordiskkal szemben.

Ezek a vállalatok pörgették fel ugyanis az elhízás és cukorbetegség elleni injekcióikkal (Mounjaro és Ozempic) az iparágat, ám most a Pfizer is saját tablettákat tesztel ezen betegségek ellen. 

A befektetők arra várnak, hogy a Pfizer az év végéig közzétegye a napi kétszeri szedésű, cukorbetegségben nem szenvedő elhízott betegeknél alkalmazott tabletta második fázisú vizsgálati adatait. Azt szeretnék látni, hogy a gyógyszer hasonló mértékű fogyást okoz-e, mint az Eli Lilly napi egyszeri tablettája. A befektetők azt is várják, hogy a Pfizer a jövő év elején közzétegye a danuglipron napi egyszeri adagolású változatának vizsgálati adatait, amelyet a gyógyszer versenyképesebb formájának tekintenek.

A Pfizer nagy lehetőséget lát a szegmensben, mivel a Covid-termékek iránti zuhanó keresletből szeretne kilábalni, és visszafordítani az idén nagyjából 40 százalékos részvényárfolyam-csökkenést.

Albert Bourla vezérigazgató januárban azt nyilatkozna, hogy az elhízás és a cukorbetegség elleni gyógyszerek piaca egy 90 milliárd dolláros monstrummá nőhet, és ebből mindenképp szeretnének 10 milliárd dollárt megszerezni.