A legtöbb gyártó önvezető rendszere rosszul szerepelt az IIHS vizsgálatán, ráadásul egy friss felmérés szerint az önvezető technológia nagyon-nagyon távol attól, hogy a mindennapok része legyen. 

A magyarázat nemcsak abban keresendő, hogy a technológia nem kellően fejlett, hanem részben abban, hogy az autósok nem bíznak az önvezetésben. Még azt sem igazán tolerálják, hogy az utakon közlekedő autók között olyanokkal találkozzanak, amelyek automata üzemmódban haladnak mellettük vagy velük szemben.

A Quartz hírportált idézi a Totalcar, amely szerint az American Automobie Association (AAA) szakmai szervezete megkérdezte az autóvezetők véleményét és a válaszadók 91 százaléka – vagyis tízből kilenc – egyszerűen elutasítja az automatizált vezetést. Ebben minden bizonnyal az önvezetéssel kapcsolatos kudarcok is nagy szerepet játszanak.

Persze nemcsak a technológia fejletlen, hanem az autósok sem bíznak még az önvezetésben.

A Cruise, a General Motors robotaxis vállalkozása például felfüggesztette tevékenységét, amikor egyik autója súlyos balesetet szenvedett. Egy másik ütközésben egy elé lökött gyalogost métereken át tolt maga előtt, mielőtt megállt volna.

Emellett a robottaxik viszonylag sokszor lefagynak az út közepén, feltartva a mögöttük haladókat.

Egy kísérletben kipróbálták, hogy a robotüzemmódban közlekedő autók motorháztetejére egy egyszerű műanyag közlekedési terelőbóját tettek. Ez megvakította az érzékelőiket és ezáltal leblokkoltak.

Az AAA évente elvégzi ezt a felmérést, és az idei körben a megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy fél az önvezető autóktól és ez állhat azok mögött a tiltakozások mögött, amelyek tavaly októberben robbantak ki a Google Waymo robotaxijaival szemben Los Angelesben.

Miután bevezették, azonnal szexjárat lett az önvezető autókból. Rengeteg parázs vita után tavaly augusztus elején engedélyezte a kaliforniai közlekedési hatóság két robottaxicég, a Waymo és a Cruise autóinak működését San Francisco egész területén. Az első tapasztalatok igencsak szokatlanok, itt olvashat róluk >>>