Az eddig gondoltnál is nagyobb a baj – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a szervezete alapellátási kongresszusán. Az elnök arról számolt be, hogy míg korábban mindig 20-25 ezer ápolót hiányolt az egészségügyi ellátórendszerből, az OECD átlagához képest „mostanra elértük a 40500-at”.

Míg öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3. A helyzet drámai

– hangsúlyozta a kamara elnöke, melyet a Népszava írt meg.

Balogh Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosok elszivárgását a Belügyminisztérium korábban meg tudta állítani, most pontosan ugyanez szükséges a szakdolgozók kapcsán is, ugyanis, ha nem tudjuk megtartani őket, teljesen összeomlik az egészségügyi ellátórendszer.

Azt is kiemelte, hogy a vendégmunkás-projekt nem járható út, hiszen a magyar beteggel magyarul kell beszélni, különben nem érti, hogy mi a probléma, tehát

szóba sem jöhet, hogy indonéz szakdolgozókkal töltsék fel a kórházakat.

Az elnök arról tájékoztatott, hogy hazánkban 4 egyetemen kapnak angol nyelvű oktatást az ápolók, azonban ők nem a hazai ellátórendszerbe kerülnek, hanem külföldre mennek. S ha nem is messzire, csak Ausztriáig, már akkor is a dupláját keresik meg annak, amit itthon kapnának.