Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár-kitolás: Dániában 2035-ben 69 évre emelkedik majd, Hollandiában 2028-ra 67 év és 3 hónap, Spanyolországban 2027-től 67 év, Németországban 2031-től lesz 67 év lesz a nyugdíjkorhatár – hívja fel rá a figyelmet a novekedes.hu.

Európa rohamosan öregszik. Már ebben az évtizedben is a 65 év felettiek tették ki az EU-ban a lakosság bő 20 százalékát. Ám ez a mutató 2070-re már fel fog kúszni 30 százalékra. Eközben a munkaképes korú népesség folyamatosan apad.

Az életkorral összefüggő közkiadások emiatt mind magasabbra emelkednek. Már csak azért is, mert ahogy a modern egészségügynek hála egyre tovább élünk a nyugdíjban töltött évek száma is pörög felfelé.

Hogy a jelenlegi trendek mellett a nyugdíjrendszert fel lehessen tartani, az európai országok kénytelenek időről időre megemelni a nyugdíjkorhatárt.

Átlagosnak mondható az unióban, hogy Magyarországon 2022-ben 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt, úgy hogy a nők 40 év szolgálati idővel is nyugdíjba vonulhatnak. Nálunk jelenleg nincs terítéken a további emelés, de a trendek alapján egyértelmű: ami késik nem múlik. Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár kitolása – fogalmazta meg a portál az elemzésében.

Belgiumban, Luxemburgban és Szlovéniában is 65 évesen lehet nyugállományba vonulni. Az EU-ban jelenleg a legtovább az olaszoknak, a bolgároknak, a dánoknak és a görögöknek kell dolgozniuk. Náluk 67 évesen lehet visszavonulni, Németországban 66 éves korig kell dolgozni.

Ezen a téren a francia rendszer a leggálánsabb. Viszont idén hiába voltak ellene heves tüntetések: a 62 éves nyugdíjkorhatárt 2032-től fel fogják tolni 64-re.

Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár-kitolás: Dániában 2035-ben 69 évre emelkedik majd, Hollandiában 2028-ra 67 év és 3 hónap, Spanyolországban 2027-től 67 év, Németországban 2031-től lesz 67 év lesz a nyugdíjkorhatár.

Macron már alá is írta: megemelték a nyugdíjkorhatárt Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök aláírta tömegtüntetéseket kiváltó nyugdíjtörvényt – olvasható a kormány hivatalos közlönyében szombaton. Bővebben --->