A nemzetközi sajtót is elérte a magyar köztársasági elnök kegyelmi ügye. A német sajtó szerint a „gyermekbántalmazási ügyben” Orbán Viktor elhatárolódott Novák Katalintól, akit az ellenzék és a kormány is nyomás alá helyezett. A tengerentúlon példátlan politikai botrányt emlegetnek.

Tucatnyi német sajtóorgánum a dpa németországi hírügynökség jelentése alapján számol be az esetről, kiemelve, hogy Magyarországon széleskörű felháborodást váltott ki a „pedofíliabotrány”.

Novák Katalin államfőt az ellenzék és a kormány nyomás alá helyezte a pedofília-ügy kezelése miatt, amelyben Novák megkegyelmezett egy férfinak, akit jogerősen elítéltek gyermekek és fiatalok szexuális zaklatásának segítéséért – közölte például a Stuttgarter Zeitung, beszámolva a bicskei gyermekotthont érintő kegyelmi döntésről, amely Ferenc pápa tavalyi budapesti látogatása alkalmából született.

Orbán Viktor közvetve bírált

A német hírügynökségi összefoglaló azt emeli ki, hogy Orbán Viktor „jobboldali populista” miniszterelnök a közösségi médiában bejelentette: személyes meggyőződése szerint nincs kegyelem a pedofil elkövetőknek, és alkotmányos tilalmat vezet be a bűnözők kegyelmére a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatban.

A lapok arra is felhívták a figyelmet, hogy a miniszerelnök a Facebook-videóban nem említette meg Novák Katalin nevét, aki korábban a családminisztere volt.

Közvetve ugyan, de most először bírálta politikai kollégáját, Novákot – utalt Orbán bejelentésére a német sajtó, amely úgy értékeli, a miniszterelnök elhatárolódott az államfőtől.

A cikkek azt is megjegyzik: további nyomást gyakorol a köztársasági elnökre az a közvélemény-kutatás, ami azért indult, hogy megállapítsák, a magyarok támogatják-e az államfő lemondását.

Mint írják, magyar sajtóértesülések szerint ez ügyben telefonos közvélemény-kutatásba kezdett egy olyan cég, amely korábban már több felmérést is végzett „Orbán fideszeseinek” megbízásából.

Megdöbbent az UNICEF

Ausztria egyik vezető sajtóorgánuma, a bécsi székhelyű Die Presse, illetve a Der Standard hosszú lapszemlét közölnek a magyar portálokon megjelent tudósításokból, ebben részletezik az ellenzéki pártok felháborodott nyilatkozatait, megjegyezve: a kormánymédia Novák Katalin védelmére kelt.

Idézik az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) álláspontját is a konkrét ügy kapcsán, amely szerint "elfogadhatatlannak és érthetetlennek" tartják a kegyelmet.

A Magyar Helsinki Bizottság pedig arra figyelmeztetett, hogy a megkegyelmezett férfi ismét gyerekekkel dolgozhat – írják az osztrák lapok.

A montenegrói Vijesti azt is megjegyzi, hogy a magyarországi ellenzéki pártok Varga Judit volt igazságügyi minisztert is kritizálják, amiért beleegyezett az elnöki kegyelembe. Várhatóan Varga vezeti a Magyarországon kormányzó Fidesz jelöltlistáját a júniusi európai parlamenti választáson – jegyzi meg a napilap.

A brit The Independent cikkéből az is kiderül, hogy Novák Katalin egy keddi sajtótájékoztatón visszautasította a döntése hivatalos indoklására irányuló felszólításokat, és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fontolóra vette-e a lemondását.

A tengerentúlon is felfigyeltek

Egyre nagyobb a nyomás a magyar államfőn, hogy mondjon le, miután kiderült, hogy elnöki kegyelmet adott egy férfinak, akit bűnsegédként ítéltek el egy gyermekek elleni szexuális zaklatási ügyben – számol be az amerikai hírcsatorna, az ABC News.

Összefoglalójukból kiderül: Magyarország összes ellenzéki pártja Novák Katalin lemondását kérte, és pénteken tüntetést tartottak az elnöki palota előtt. A miniszterelnök, Orbán Viktor pedig csütörtökön jelezte, hogy kormánya olyan alkotmánymódosítást javasolt, amely megakadályozná, hogy a jövőben elnöki kegyelmet kapjanak a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetői.

A hírcsatorna idézi a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások egyik túlélője, Pop Mert Julián Facebook-bejegyzését is, amelyben az áldozat azt írja: az államfő döntése „megfosztja az áldozatokat a kellő igazságszolgáltatástól” és „mély aggodalmat vált ki”.

Mint írják, Novák Katalin hivatala nem válaszolt az Egyesült Államokbeli Associated Press (AP) hírügynökség megkeresésére.

Keményebben fogalmaz az ügyet kiemelt hírként kezelő, baloldali Amerikai Népszava, amely szerint az államfő „csúsztatással próbálja menteni a súlyos felelősségét”, ám azzal, hogy a pedofil bűntársnak kegyelmet adott, „relativizálta a bűncselekményt”.

A torontói City News tudósítása pedig az AP jelentése alapján azt emeli ki, hogy nőtt a magyar konzervatív köztársasági elnök lemondását követelő felháborodás a kegyelmi döntés miatt, amely példátlan politikai botrányt robbant ki az ország régóta regnáló kormánya számára.

Romlott a vélemény, bár van, aki nem tud az ügyről

A lyoni központú Euronews hírügynökség péntek este arról számolt be, hogy „több ezres tömeg” követelte Novák Katalin köztársasági elnök lemondását a fővárosban.

Emellett hírt adtak arról, hogy az Opinion 870 fős, mobiltelefonos applikációval február 5-7. között végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 43 százaléka nem is hallott arról, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, akit pedofil bűncselekmény eltussolásáért, bűnsegédként ítélt el a bíróság jogerősen.

Aki viszont hallott az ügyről, az inkább felháborítónak tartja, és kisebb-nagyobb mértékben, de romlott a véleménye a köztársasági elnökről.

Egy másik cikkben idézik a Sándor-palota nyilatkozatát is, amely szerint „a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”.