Biztos, hogy volt valami megfontolása az államfőnek, ezt jó lenne tudni – mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken Novák Katalin kegyelmi döntésével kapcsolatban.

Kocsis Máté szerint miután „sokan és nem véletlenül bírálják ezt a döntést”, talán érdemes is lenne erről egyszer Novák Katalinnal beszélni. De az Országgyűlésnek a miniszterelnök javaslatát figyelembe véve nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé nem forduljon elő.

Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

Ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás, ezért a jognak kell meggátolnia, hogy még egyszer ilyen vita kialakuljon

- fogalmazott a frakcióvezető.

Kocsis Máté úgy vélekedett: elképzelhető, hogy baloldali pártok is megszavazzák az alaptörvény.

Bár nehéz a baloldali pártok viselkedését jól leírni, semmi logikus és koherens nem szokott lenni a parlamenti tevékenységükben

- tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az alkotmány módosítását sem azért fogják megszavazni, mert annak céljával – miszerint ne kaphassanak kegyelmet a pedofil bűnelkövetők, szívük mélyén egyetértenek – hanem azért, mert úgy érzik, ezzel is egy fogást találnak az államfőn.

A frakcióvezető azt mondta: a baloldal ellenérzései Novák Katalin köztársasági elnökkel szemben nem új keletűek, és a dolog mögött most sem az áll, hogy az ügyet mélységesen felháborítónak tartanák, még ha annak is tartják, sokkal erősebb megfontolás a részükről, hogy az államfőt lehet támadni.

A baloldalnak ezzel lehetősége nyílt arra, hogy nagy erővel támadja az államfőt egy egyébként valóban vitatott döntés miatt

- tette hozzá.

Kiemelte még, hogy azért célszerű az alaptörvényben rendezni a kérdést, mert a köztársasági elnök jogait alapvetően és elsősorban az Alkotmány rögzíti: itt szerepel a kegyelmi jog gyakorlásának lehetősége is, ezért a korlátozást is itt kell megtenni.

A frakcióvezető közölte: március második felében, normál tárgyalási ütemben születhet meg az alaptörvény módosítása. 

Természetesen visszamenőleg nem fog tudni segíteni a helyzeten, de jövőben és jelenleg folyamatban lévő ügyekre már vonatkozni fog. El tudjuk érni azt a célt, hogy minden magyar embernek tudnia kell, akár az elkövetők, akár az áldozatok oldalán áll, hogy az elkövető semmilyen kegyelmi kérvényt nem tud majd benyújtani, mert az alaptörvény ez kizárja. Nincs a gyermekek rovására elkövetett bűncselekmények esetében kimenekülő pálya, kegyelem vagy mentség.

– mondta Kocsis Máté.

Az elmúlt napokban hatalmas hullámokat vetett Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye, amely amiatt robbant ki, mert szabadon bocsátották azt a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített a főnökének eltussolni a pedofilbotrányát.