Már szerda délelőtt óta nem volt mozgás annál a háznál, amelyben a kegyelmet kapott K. Endre és felesége él. A Bicskén csak Endre bácsiként ismert tanár, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgató-helyettese a szomszédok szerint elmenekült a zaklatások elől. K. Endre az a férfi, akiről a rendőrségi nyomozás megállapította, hogy az intézmény pedofília miatt elítélt igazgatójának volt a bűntársa, de Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott neki.

A bicskei gyermekotthont vezető V. János éveken keresztül – legalább 2008-2016 között – szexuá­lisan molesztálta a gondjaira bízott, kiskorú gyerekeket, amiért nyolc évet kapott. Helyettesét, K. Endrét 3 év 4 hónapra ítélték, mert nem csak csak tudott a visszaélésekről, de az egyik áldozatot arra kényszerítette, írjon alá egy hamis vallomást arról, hogy valójában nem történt semmi.

A Blikk járta körül a települést, ahol voltak, akik csak annyit mondtak,

ha már Endre bácsi megbotlott, talán jobb lett volna neki is, ha végig kitölti a rá kiszabott büntetést.

A szóbeszéd szerint a férfi vissza akar költözni Erdélybe, ahonnan a családja származik, ahol a nagyszülei is tanárok voltak, mert nem érti, hogy miért őt vádolják az államfő kegyelme miatt.

Volt, aki azt mondta, tisztelték az idős tanárt, pedig aljas, amit művelt, de volt, aki egyszerűen Endre bácsiról csak egy megtévedt emberként beszélt.

Egyszer hibázott, pont a jósága miatt, egy valóban vétkező barátját próbálta menteni, de soha nem bántott egy gyereket sem.

– mondta egy néhány házzal arrébb lakó bicskei szomszéd a Blikknek.

K. Endrének a kegyelem miatt törölték a büntetését, s annak hátrányos következményeit, vagyis újra dolgozhatna tanárként, edzőként és gyerekekkel is.

A szomszédok szerint Endre bácsit megviselte nagyon a börtön, pedig egész életében csak segített másokon, ez lett a veszte. A lap elérte K. Endre feleségét. A nyelvtanárként dolgozó asszony nem kívánt nyilatkozni, a család szerint a kegyelmi döntést elfogadták, örültek neki, de ennek körülményeit is magánügynek tartják.

K. Endre egy régi ismerőse is azt mondta, az egykori, köztiszteletben álló igazgatóhelyettest megvezették.

Bízott abban, hogy a kollégáját, barátját alaptalanul vádolják, az igazgatónak hitt, nem a gyerekeknek, emiatt próbálhatta meg a sértett fiatalokat új vallomások megtételére rábírni

– magyarázta.

Az ügyet nagy felháborodás övezi, petíciót is elindítottak az államfő lemondatása érdekében. Novák Katalin korábban válaszolt újságírói kérdésekre a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntésével kapcsolatban. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is – válaszolta Novák Katalin az ATV kérdésére a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntéséről, amely után az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, sőt a Demokratikus Koalíció méltatlansági eljárást kezdeményezett Novák Katalin ellen.