Többezres listát tett közzé a NAV  be nem jelentett foglalkoztatókról, akik fennakadtak a hálón, egészen pontosan 6335-en.

Idetartoznak azok az adózók, amelyeket a NAV:

  • foglalkoztatási jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt,
  • a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül,
  • végleges – közigazgatási pernél a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott határozatban bírsággal sújtott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét, adószámát – természetes személyeknél az adóazonosító jelet –­, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát. A NAV közzéteszi továbbá a jogsértést megállapító határozat keltét, és végrehajthatóvá válásának napját is. A NAV a közzétett adózók adatait két év elteltével törli.

A NAV a munkaügyi kapcsolatok rendezettsége törvényi feltételeinek más szervek eljárásában történő felhasználása céljából egyidejűleg nyilvánosságra hozza, hogy a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján szereplő adózók közül mely adózók nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének.

A teljes lista itt nézhető meg.

Csak az építőiparban 40 ezer embert foglalkoztathatnak feketén

A becslések szerint a teljes építőiparon belül 40 ezer a feketén foglalkoztatottak száma, az érintettek mintegy egytizede „bukott meg” a tavalyi ellenőrzések során. A szakszövetség elektronikus építési naplóval és ösztönző támogatásokkal enyhítené a problémát. Bővebben >>>