Elon Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant, mondván, hogy a ChatGPT mögött álló vállalat eltért eredeti, nonprofit küldetésétől azzal, hogy 13 milliárd dollárért partnerséget kötött a Microsofttal, és titokban tartotta legújabb generatív AI-termékeinek kódját.

Musk 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de azóta kilépett, és saját AI-céget alapított, az xAI-t. A csütörtökön a kaliforniai állami bíróságon benyújtott panasza szerint ez a cég és a Microsofttal való partnersége megsértette az OpenAI alapító okiratát, ami szerződésszegést jelent.

Elon Musk esküdtszéki tárgyalást kért, és azt, hogy a cég, Altman és társalapítója, Greg Brockman fizesse vissza a vállalkozásból származó nyereséget.

Az OpenAI-t azért alapították, hogy ellenőrizzék azt, hogy a mesterséges generatív intelligencia (AGI) komoly fenyegetést jelenthet-e az emberiségre. A cég létrehozott egy felügyelőbizottságot, amely minden olyan terméket felülvizsgált, amelyet a cég létrehozott, és a termékek kódját nyilvánosságra hozták.

Altman, Brockman és Ilya Sutskever vezető tudós azonban 2019-ben megalakította az OpenAI LP-t, egy profitorientált szervezetet, amely a nagyobb vállalat struktúráján belül létezik. Ez a for-profit cég néhány év alatt az OpenAI-t az értéktelenségből 90 milliárd dolláros értékelésig juttatta. Altmant nagyrészt e terv ötletgazdájaként és a vállalat sikerének kulcsembereként tartják számon.

A perben egy tavalyi, nagy visszhangot kiváltó vezetői válságra is hivatkoznak, amely Altman ideiglenes eltávolításához vezetett a cég éléről, nyilvánvalóan azért, mert több igazgatósági tag aggodalmaskodott a mesterséges intelligencia kockázatai miatt. Napokig tartó bizonytalanság és a Microsoft közbelépése után Altmant visszahelyezték pozíciójába, ami iparági elemzők szerint győzelmet jelentett a mesterséges intelligencia technológiát kereskedelmi forgalomba hozni kívánók számára.

A nyilvánosság még mindig a sötétben tapogatózik azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is tárt fel a testület mérlegelő felülvizsgálati folyamata, amely Altman kirúgásához vezetett. Egy dolog azonban világos Musk és a nagyközönség számára: az OpenAI feladta »visszavonhatatlan nonprofit küldetését« a profitszerzés érdekében

– áll a beadványban.

Bár a Microsoft, amely több milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, és szoros partnerségben áll a startuppal, nem szerepel alperesként Elon Musk keresetében, a technológiai óriás 68 alkalommal kerül említésre a panaszban.

Musk szerint a kapzsiság vezérli az OpenAI vezetőit

A kereset nagy része a Microsoft OpenAI feletti nyilvánvaló befolyását és a Microsoft gazdasági helyzetét kifogásolja. Musk korábban már fenyegetőzött azzal, hogy beperli a Microsoftot, és azzal vádolta, hogy a Microsoft AI-eszközeinek képzése céljából tartalmat lopott az X-től, Musk közösségi médiavállalatától.

Az OpenAI, Inc. a világ legnagyobb technológiai vállalatának zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált: Microsoft. Új igazgatósága alatt nem csak fejleszt, hanem ténylegesen finomít egy AGI-t, hogy maximalizálja a profitot a Microsoft számára – áll a per szövegében. 

Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója 2018-ban távozott az OpenAI-tól. Továbbra is a mesterséges intelligencia veszélyei ellen emel szót. A panaszban az OpenAI jelenlegi vezetőit kapzsinak minősítette.