Egy ENSZ-jelentés szerint Mianmar lett a világ legnagyobb ópiumtermelője, megelőzve Afganisztánt. A becslések szerint az idei ópiumtermelés 36 százalékkal, 1080 tonnára emelkedik, ami messze meghaladja az afganisztáni 330 tonnás termelést. A máktermesztés Afganisztánban 95 százalékkal csökkent, miután a kormányzó tálibok tavaly betiltották a kábítószer-termesztést – írja a BBC News.

Eközben Mianmarban, ahol a brutális polgárháború miatt jövedelmező bevételi forrássá vált a termesztés. A 2021. februári katonai hatalomátvételt követő gazdasági, biztonsági és kormányzási zavarok továbbra is az ópium felé terelik a gazdákat a távoli területeken, hogy megélhetést biztosítsanak – mondta Jeremy Douglas, az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) regionális képviselője, a jelentés szerzője.

Az ópiumot, a heroin fő alapanyagát évtizedek óta termesztik Mianmarban, ahol a kormány ellen harcoló felkelőcsoportokat finanszírozzák belőle.

A 2021-es puccs által kirobbantott polgárháború kitörésekor a termesztés becslések szerint 18 százalékkal nőtt. A jelentés szerint egyre kifinomultabbá és termelékenyebbé vált ez a tevékenység, mivel sűrűn szervezett parcellákat, öntözőrendszereket és néha műtrágyát is használnak.

A növekvő árak is egyre több embert vonzottak a termesztésbe. A világjárvány és a mianmari gazdaság súlyos helyzete az ópiumtermesztést megbízhatóbb és vonzóbb foglalkoztatási formává tette. A Világbank lehangoló új jelentése szerint az országban kevés növekedést várnak.

Shan állam, ahol három etnikai fegyveres csoport és a hadsereg szövetsége között heves harcok dúlnak, mindig is Mianmar legnagyobb ópiumtermelője volt.

A konfliktus eszkalálódása Shanban még olyan befolyásos maffiacsaládokat is megbuktatott, amelyek vagyona szerencsejátékból és kábítószerből származott. A lázadó csoportok azonban még mindig az ópium eladására támaszkodnak, hogy finanszírozni tudják műveleteiket. Douglas szerint a Shanban és más határ menti területeken a konfliktus kiéleződése várhatóan csak az ópiumtermelés növekedéséhez fog vezetni.

Hihetetlen pénzt hoz a heroin-kereskedelem

Az ópiumtermesztés területei az északi Shan államban terjeszkedtek a leginkább, ezt követi Chin és Kachin állam, ahol szintén felkelő csoportok harcolnak a hadsereggel. A szegény, távoli és terméketlen földű Shanban az ópiumtermesztés régóta gazdasági hajtóerő. Sok helybéli, aki Mianmar más részein elveszítette állását, szintén visszatért ide, ahol hamar találhat munkát.

A herointermelés és -kereskedelem a legjövedelmezőbb tevékenység az ópiumgazdaságban: a jelentés becslése szerint idén akár 154 tonna heroint is exportálhattak Mianmarból, amelynek értéke eléri a 2,2 milliárd dollárt (781 milliárd forint).

A Mianmar, Thaiföld és Laosz határainak találkozásánál fekvő régió - az úgynevezett Aranyháromszög - történelmileg az ópium- és herointermelés egyik fő forrása volt. A világszerte értékesített heroin nagy része Mianmarból és Afganisztánból származik.