Több ezer négyzetméteren épülhetnek Balaton-parti villák az egykori zánkai MÁV-üdülő több mint másfél hektáros területén – írja a 24.hu.

Az ingatlan az 1970-es évektől 2015-ig az állami vasúttársaság üdülőjeként működött, bezárása után pedig állami tulajdonba került. A Zánka-Köveskál vasútállomáshoz és a községi strandhoz közeli, több mint 16 ezer négyzetméteres telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverés útján értékesítette 2022-ben 574 millió forintért. A vevő egy pár hónappal korábban bejegyzett cég, a Goro Maxi Kft. volt. A társaság ügyvezető-tulajdonosa a vitorlázóként Európa-bajnokságot és kétszer világbajnokságot is nyerő Weinhardt Csaba volt egészen néhány hónappal ezelőttig.

2023 nyarán ugyanis a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap birtokába került, Weinhardt pedig csak ügyvezetőként maradt meg a társaságnál.

A semmiből érkező, majd két magántőkealap tulajdonába került Goro Maxi Kft. esetében is felfedezhetők érdekes összefüggések. A cég bejegyzésének jogi feladataira Weinhardt Pete Judit ügyvédet kérte föl, akiről megírtuk, miként vette át Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének, Nagy Szilárdnak a közpénzszázmilliókért dolgozó ügyvédi irodáját. Erre azután került sor, hogy Nagy Mártont miniszterré nevezték ki, és a hivatalba lépése utáni első intézkedései között Pete Juditot a Közbeszerzési Tanács tagjának delegálta.

A 24.hu azt írja, a Goro Maxi Kft. kapcsán érdekes összefügések találhatók.

A cég bejegyzésének jogi feladataira Weinhardt Pete Judit ügyvédet kérte föl, aki átvette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének, Nagy Szilárdnak a közpénzszázmilliókért dolgozó ügyvédi irodáját.

A Goro Maxi Kft. pedig 50 milliós hitelt vett fel az Alfa Hitel és Követeléskezelőtől, amikor megvásárolta az ingatlan, e vállalkozás felügyelőbizottságát pedig a kölcsönszerződés aláírásakor Nagy Márton vezette, aki ekkor Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója volt.

A portál érdekességként említi, hogy

az Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt. igazgatósági elnöke, egyben résztulajdonosa Schadl György volt végrehajtói elnök és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár büntetőperében is felbukkant.

A Goro Maxi Kft. – így a Balaton-parti telek – 90 százalékos tulajdonosa a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap. A cég a Nagy Márton miniszter felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre. Korábban ugyanis összevonták 

  • az 5 milliárd forint keretösszeggel elindított Székesfehérvár Városi Tőkealapot,
  • a 3 milliárdos keretösszegű Kaposvár Városi Tőkealapot,
  • a 3 milliárd forint keretösszeggel indított Veszprém Városi Tőkealapot,
  • az 5 milliárd forint keretösszeggel létrejött Nyíregyháza Városi Tőkealapot,
  • a 3 milliárdos Pécs Városi Tőkealapot,
  • valamint 10 milliárd forint keretösszegű Debrecen Városi Tőkealapot,
  • továbbá a tavaly létrejött Vidékfejlesztési Tőkealapot.

Az MFB Csoport által 29 milliárd forint közpénzből elindított városi tőkealapokat egy olyan magántőkealappá olvasztották egybe, amelynek nem igazán ismerni tulajdonosát vagy tulajdonosait.