Két évvel a letartóztatása után csütörtökön szabadul a börtönből Schadl György. Rajta kívül R. Róbert, vagyis Gazdi is távozhat a rácsok mögül.

Erre a jogszabályok értelmében akkor van lehetőség, ha a bíró biztosítottnak látja, hogy a vádlott nem rejtőzik vagy szökik el, nem ismétli meg, amivel megvádolták valamint nem próbálja meg az eljárás tanúit befolyásolni és a bizonyítékokat eltüntetni – írja a HVG.

Morvai Attlia, Schadl György egyik védőügyvédje azzal érvelt a bíróság előtt védence szabadlábra helyezése érdekében, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke soha nem akart szökni, nem próbált tanúkat befolyásolni, és mivel már nincs semmilyen pozícióban, nem tudná elkövetni újra a korrupciós bűncselekményeket.

Az ügyvéd indítványozta, hogy szüntessék meg Schadl Györggyel szemben a kényszerintézkedést, vagy kerüljön házi őrizetbe.

A bíróság az utóbbi mellett döntött.

Házi őrizetbe kerül R. Róbert, vagyis Gazdi is. Az ő ügyvédje ezt azzal a feltétellel kérte, hogy a vádlott nem hagyhatja el Bács-Kiskun vármegyét és ha szükséges, rakjanak rá nyomkövetőt. Hozzátette, hogy Gazdi két éve van kényszerintézkedés alatt, és a törvényszék szerinti mindhárom kizáró okon elbukott. R. Róbert jogi képviselőjén keresztül közölte, hogy lemond a tárgyalás jogáról.

Az ügyészség ugyanakkor indítványozta, hogy utasítsák el a védők kérelmét, mondván, hogy a szökés és a rejtőzés veszélye is fennáll.

A bíróság végül jóváhagyta, hogy mindketten házi őrizetbe kerüljenek az elsőfokú ítéletig. Emellett távolságtartást is elrendeltek, azaz nem mehetnek a tanúk közelébe. Az indoklás szerint mindkét tanút meghallgatták, akiket az ügyészség beidézett.

A bíró arról beszélt a végzés kihirdetése után, hogy Schadl György és Gazdi is kapnak egy második esélyt. Az ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen.

Schadl ügyvédje stratégiát váltott, és a büntetőeljárás felfüggesztését kérte

Gellér Balázs irodavezető ügyvéd indítványt terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéknél, hogy az eljárás felfüggesztése mellett forduljon az Alkotmánybírósághoz.
Bővebben--->