Megérkezett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének Novák Előd (Mi Hazánk) országgyűlési képviselőhöz címzett válasza, amit a képviselő „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni?” című kérdésére adott.

Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 ezer forintos bankjegyek forgalomban lévő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50 ezer forintos bankjegy bevezetése

– olvasható Matolcsy György válaszában.

„A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata” – fogalmazott az MNB elnöke, melyet az Index szemlézett, majd hozzátette:

Ennek kapcsán kijelenthető, hogy az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy a NAV online pénztárgép-adatbázisában (OPG) regisztrált adatok szerint tavaly összesen 2,23 milliárd darab készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottak le az állampolgárok hazánkban, amelyek átlagértéke mindössze 3597 forintot tett ki.

Az online pénztárgép és a lakossági fizetési szokásokra irányuló kutatások arra mutatnak rá, hogy a kisebb értékű vásárlások esetén gyakori a készpénzhasználat.

Mindebből következik, hogy jelentős nehézséget okozna az átlagos értékű készpénzes vásárlások 50 ezer forintosokkal történő fizetése. Az 50 ezer forintos bankjegyek esetleges használata a legtöbb fizetési helyzetben azonnali címletváltási problémát vonna maga után

– jelentette ki Matolcsy György, hozzátéve, hogy „2023-ban az előző évhez képest a 20 ezer forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, s mindössze az ötszáz és az ezer forintos címletek esetén tapasztalhattunk markáns – 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos – állománybővülést”.

A jegybankelnök szerint az infláció tehát nem a nagy, hanem kizárólag a legkisebb címletértékű bankjegyek iránti keresletet növelte. A forgalomban lévő bankjegy-és érmecímletek megfelelően betöltik készpénzforgalmi funkciójukat, semmilyen zavar vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tenné a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást.