Sorra jelentek meg a médiában az arról szóló cikkek, hogy brutálisan drága a belépő a május 25-én, a budapesti Palazzo Dorottyában megnyílt Madame Tussauds-kiállításra. „Horror árak, mélyen zsebbbe kell nyúlni" – olvashattuk a szalagcímeket, a közösségi médiában pedig minden keveredett mindennel. A belvárosi viaszmúzeum jegyárait firtató posztoknál Karácsony Gergely főpolgármestertől kezdve Orbán Viktor miniszterelnökön át a száraztészta áráig vették át a jellemzően angol nyelven kommentelő, de magyar felhasználók, hogy „miért tart itt az ország”.

Indulatok a Facebookon

A kommentelők között sok volt a külföldi is, akik egyetértettek honfitársainkkal abban, hogy ez még a „turistákra szabva is elég húzós”. „Bécsben 8-9000 forint a belépő és vagy 80 bábut lehet megnézni" – írta egyikük, majd egy másik, már külföldi kommentelő tette hozzá: a budapesti panoptikum egyértelműen drágább mint más európai városokban. „Pedig régen Budapesten egész elérhető áron volt a kultúra” – fejtegeti egy olvasó a Hosszú Katinka olimpiai bajnokunk viaszmása alatt írt hozzászólásában.

Hogy tisztán lássunk:

  • Amszerdamban – az euro/forint árfolyamtól függően – nagyjából 9 ezer forint az egynapos belépő a Dam téren, az Amszterdami Királyi Palota közelében található múzeumban, 
  • Berlinben 11 ezer forint 
  • Londonban 15 ezer forint
  • Prágában 5 ezer forint

Budapesten pedig 12 490 forint egy online, „standard” jegy, a helyszínen ezért már többet kell fizetni, ha pedig egy család szeretne elmenni a kiállításra, akkor két felnőtt és egy gyermek esetén 29 490 forintot kell leszurkolni. Ennél egyértelműen olcsóbbak azok a programok, amiket a Napi.hu gyermeknapra ajánl, olvassa el gyorsan >>>  Ha 4 barát összeáll és úgy nézné meg a Palvin Barbaráról, vagy Hosszú Katinka olimpiai bajnokunkról mintázott viaszbúbut, akkor beviheti 10 ezerer alá a jegyárat online, így a kommentelők berlini példája már nem áll meg, ráadásul a Tripadvisoron valami elképesztően lehúzzák a helyet, többek között azért, mert unalmas, „a szokásos felhozatallal.” 

A magyar London Eye

Ha már nemzetközi attrakciók összehasonlítása, 2013 óta az Erzsébet téren áll Magyarország legmagasabb óriáskereke. Kétségtelenül komoly látványosság, a jegy 12 év felett 3900 forintba kerül és 3 körre szól, ami nagyjából 10 percet jelent. Ha ez nem lenne elég, akkor kérhetünk elsőbbségi jegyet is, amihez már pezsgő is jár, igaz, 6600 forintért. 70 méterrel magasabb és 2000-ben nyitotta meg kapuit a London Eye, előre megváltva 34 fonttól, nagyjából 15 ezer forintól elérhetők a jegyek a temze parti „szemre.” Érdesség, hogy az a The Tussauds Group üzemelteti, amely ma a Merlin Entertainments része, ami a világ egyik legnagyobb szolgáltatója, évente 67 millió látogatót vonz olyan attrakcióival, mint a Legoland, a London Eye, a Sea Life és a Madame Tussauds-panoptikum.

A budapesti a világ 24. Madame Tussauds-produkciója és 51 élethű figurát és a hozzájuk tartozó installációkat hozza el az embereknek. Az attrakcióban 17 magyar vonatkozású híreséggel találkozhatnak a látogatók, ezek kizárólag a budapesti produkció számára készültek a Madame Tussauds London melletti műhelyében. A tervezési szakaszban megkérdezték a közönséget, hogy kikre lenne kíváncsi, végül Hosszú Katinka, Palvin Barbara,  Puskás Ferenc és Zámbó Jimmy is a kiállítás része lett, már ami a hasonmásukat illeti. 

Hogy egy ilyen attrakció megér-e ennyi pénzt, azt a látogatószám egyértelműen megmutatja majd a későbbiekben. Várjuk meg a végét.

Addig is tekintsünk ki a mainstream mögül, és emlékezzünk arra, hogy Budapesten az elmúlt három esztendőben itt volt a Szépművészeti múzeumban Cezanne, Matisse, vagy El Greco, ekkora nagyságokat pedig sokszor kedvezőbb, vagy legalábbis hasonló áron lehet megtekinteni a fővárosban, mint a külföldi múzeumokban. 

  • A Szépművészetiben 4800 forintba kerül a Csontváry 170 kiállítás, míg Berlinben 12 euróért, nagyjából 4500 forintért nézhetjük meg Picassot. 

Erősen ajánlott továbbá a Budapestre hozott Salvador Dalí kiállítás is a Király utcában, a lenyűgöző tárlaton e sorok szerzője is „bepillantást nyerhetett egy lángelme képzeletébe”, 5000 forintért, előre foglalva.