Az Europol támogatta a belga bűnüldöző hatóságok által vezetett nagyszabású műveletet, amelynek célja egy izraeli szervezett bűnözői csoport felszámolása volt. A bűnszervezet hamisított luxusórákat és gyémántokat gyártott és importált Antwerpen „gyémántnegyedébe”.

A sikeres művelet 15 gyanúsított letartóztatásához vezetett Belgiumban (11), Izraelben (2), Hollandiában (1) és Szlovákiában (1). A március 12-i akciónap során a hatóságok 26 házkutatást is tartottak, amelyek eredményeként lefoglaltak: 

  • 165 luxusóra tanúsítványokkal, ékszerek és egyéb hamisított termékek;
  • 200 gyémántot;
  • 209 ezer euró készpénzt;
  • kripto főkönyveket;
  • fegyvereket;
  • 14 kg kábítószert;
  • több elektronikus eszközt, köztük telefonokat és számítógépeket;
  • hitelkártyákat és pénzügyi dokumentumokat.

A nyomozás 2022-ben kezdődött, amikor a rendőrség Brüsszelben elfogott egy 600 gramm kokaint tartalmazó, Izraelbe szánt csomagot. Az ezt követő nyomozás során kiderült, hogy egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó nagy bűnszervezet luxuscikkeket is hamisított. A bűnüldöző hatóságok szerint

a bűnszövetkezet az EU-n kívül hamisított luxusórákat gyártott úgy, hogy az eredeti alkatrészeket hamis alkatrészekkel keverték, hogy megtévesszék a potenciális vásárlókat.

Miután az órákat legyártották, Belgiumba importálták őket, ahol hamisított gyémántokat és órákat hoztak forgalomba. A vevők összezavarása mellett ez a módszer aláásta Antwerpen gyémántnegyedének hírnevét is, és megkérdőjelezi a luxuscikkekre alkalmazott egyedi tanúsítást, amelyben a vásárlók kifejezetten bíznak.

A gyanúsítottak kokainnal és szintetikus kábítószerekkel is kereskedtek szerte a világon. Ezenfelül bonyolult rendszereken keresztül pénzt mostak tisztára, többek között kriptovaluták, illegális bankrendszerek és ingatlanbefektetések révén, különösen Portugáliában.

Az Europol a kriptovaluta-szakembereket küldött Antwerpenbe az akció napján. Az ügynökség az információcsere elősegítésével, operatív találkozók szervezésével, valamint operatív koordinációval és elemzési támogatással támogatta a nyomozást.