Az ötös lottó rekord közeli főnyereménye apropóján arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakul az értékesítés, illetve milyen trendek bontakoznak ki a halmozódás hatására. A Szerencsejáték Zrt.-nél az Economx érdeklődésére közölték:

az ötös lottón 28 hete nem volt telitalálatos, ezért mostanra már 6,166 milliárd forint várja a játékosokat, ami a játék történetének második legnagyobb nyereménye. A halmozódás miatt egyre erősebb a kereslet a játék iránt, az elmúlt mintegy 7 hónap alatt megduplázódott a forgalom a halmozódás kezdetéhez képest. A 6,1 milliárd forintot meghaladó főnyeremény, nemcsak a magyar játékosok kedvét növelte az elmúlt hetekben, hanem főként a keleti országhatár mentén található lottózókban beindította ismét a lottóturizmust.

Az állami játékszervezőnél azt tapasztalják, hogy nemcsak a hagyományos, hanem az elektronikus értékesítés aránya is jelentősen nőtt az elmúlt hetekben.

„Játékosaink körében igen kedvelt a megújult Okoslottó alkalmazás, így a kedvenc számok, bárhol, bármikor ikszelhetők és a szelvény könnyedén játékba küldhető” – közölték.

Egyúttal felidézték, hogy a múlt heti ötös lottó sorsoláson 26 darab 4 találatos szelvény született, amelyre több mint hárommillió forintot fizetett a társaság. Az elmúlt 28 hétben több mint 900-an jártak a lehető legközelebb a telitalálathoz, ennyi játékosnak volt ugyanis négyese.

Hatezer milliomos, hat milliárdos

Tavaly a legtöbb nyertes a sportfogadásban született, ugyanakkor a legnagyobb nyeremények a számsorsjátékok és a sorsjegyek kedvelőihez kerültek. Az elmúlt évben több mint hatezer fővel – egészen pontosan 6031 – bővült a hazai milliomosok klubja és hat milliárdos játékost is köszönthettünk.

A tapasztalatok szerint, ha a milliárdos nagyságrendet eléri a jackpot, akkor már tapasztalható forgalomélénkülés, mind az értékesítő helyeken, mind pedig az online felületeken is. Tovább menve, 3 milliárd forint felett pedig már jól láthatóan többen és többet játszanak.

Az ötös lottó története során a legrövidebb halmozódás egy hét volt, a leghosszabb pedig 39, amire legutóbb négy éve volt példa. 2020-ban a 13. játékhetén ugyanis megszületett az ötös lottó történetének legnagyobb főnyereménye. A szerencsés nyertes 6,431 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Mindenki nem lesz boldog

A nyeremény halmozódására most is 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a jackpot a részvételi szabályzat alapján a többi nyertes között kerül felosztásra, de erre a játék 67 éves története során még egyszer sem volt példa.

Fontos megjegyezni, hogy a hatos lottó is tovább halmozódik, a várható főnyeremény telitalálat esetén 1,95 milliárd forint, ami a játék történetének harmadik legmagasabb összegű jackpotja.

A forgalom tekintetében elmondható, hogy a számsorsjátékok a Szerencsejáték Zrt. teljes árbevételének közel negyedét adják. A legkedveltebb számsorsjáték továbbra is az ötös lottó, ezt követi a Puttó, majd az Eurojackpot, illetve a hatos lottó.

Viszonyításképp a vállalat 2022-ben 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el a társaság 2022-ben, az EBITDA mutatója – tehát a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye – pedig 37,2 milliárd forintra növekedett. A 2023-as beszámoló még nem érhető el, ám a cél a 900 milliárdos forgalom volt a múlt évre, amit a korábbi esztendők növekedési dinamikája alapján nagy valószínűség szerint el is ért a társaság.