Az infláció nem befolyásolta jelentősen a klímaberendezések árait, nagyjából ugyanazon az áron kínálják a készülékeket, mint tavaly.

A klímavásárlásban gondolkodóknak azonban az is egy fontos kérdés lehet, hogy az általános szakemberhiányban mennyit kell várni, mire szakszerűen telepítik a megvásárolt készüléket.

Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy jelenleg átlagosan 1 hetes várakozással megoldható a szerelés.

A szakember a munkadíjak kapcsán úgy fogalmazott, hogy az árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, attól függően, hogy az adott szerelőnek milyen mennyiségű munkája van.

Reider Péter, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatóhelyettese pedig arról beszélt, hogy meglátásuk szerint átlagosan két héten belül megtörténik a telepítés.

Azonban az igazi szezon beindulásával ez könnyen 3-5 hétre is nőhet.

Ők a piaci visszajelzések alapján azt látják, hogy egy klímatelepítés manapság 75 ezer és 100 ezer forint közötti összegbe kerül plusz áfa, ebbe jellemzően az alapszerelés tartozik bele.

A Daikinnál azt a tájékoztatást adták, hogy a márkaboltban a helyszíni felmérést követően átlagosan 1-1,5 héten belül megtörténik a klíma telepítése. Az árak kapcsán pedig arról beszéltek, hogy az elmúlt években, bár a klíma készülékek árai nem változtak, a telepítéshez szükséges anyagok költségei emelkedtek, ahogy a munkadíjak is.

Váradi György, a Columbus Klíma vezetője, lakossági klímaszakértő szerint a klímaszerelők jelenleg rövidebb várakozási idővel dolgoznak, mint az előző években. Míg korábban az átlagos várakozási idő 8-10 hét volt, most nagyjából 2-3 hét alatt sorra kerülhetnek az ügyfelek. 

A szakértő szerint ők jelenleg úgy látják, hogy egy légkondicionáló telepítésének költsége egy számlás vállalkozásnál nettó 90 ezer forint körül mozog, azonban egyre többször találkozhatunk ennél alacsonyabb árakkal is, ami a piaci verseny erősödéséhez vezet.

Klímát venne? Szakértőnk segít, mi alapján érdemes választani

Wifis, hűtő-fűtő, párátlanító, hightech? Végignézzük, milyen szempontokat érdemes megvizsgálni, mielőtt beszereltetjük a készüléket vagy lecseréljük a már meglévőt. Bernáth András klímaszerelő mester szerint a zajszint és a megbízhatóság is megfontolandó.