Karbantartás nélkül az egészségre káros kockázatot jelentenek az autó klímaberendezései - állítja a Német Mérnökök Szövetsége és a Német Gépjárműipari Szövetsége.

Vizsgálataink szerint minden harmadik jármű erősen, sőt nagyon erősen szennyezett, különösen mikroorganizmusokkal

- hangsúlyozta a gépjárműipari szövetség illetékes bizottságának elnöke, Andreas Winkens.

A beépített utastérszűrőknek gyakran régiek, tele vannak, vagy pedig nincsenek megfelelően felszerelve. Ennek következtében a pollen, a penész vagy a finom por- és koromrészecskék továbbra is bejutnak a jármű belsejébe.

Ezért arra van szükség, hogy

a szűrőket rendszeresen cseréljék, de ügyelni kell arra is, hogy a cserére az előírásoknak megfelelően kerüljön sor.

A Német Pulmonológusok Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a rosszul karbantartott légkondicionáló-rendszerek még a tüdőbetegség kockázatát is magukban hordozhatják, mégpedig orvosi szakzsargonnal az exogén allergiás alveolitis (EAA) formájában. Ez a betegség a tüdőszövet allergiával összefüggő gyulladását váltja ki. A betegséget több tényező okozhatja, beleértve szerves részecskék, például gombák vagy baktériumok belélegzését a szennyezett légkondicionálóból.

A német média által idézett szövetségi elnök szerint arra ugyanakkor nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a gépkocsik légkondicionáló berendezései ilyen megbetegedést okozhatnak, de egészségügyi szempontból így is indokolt a szellőztető berendezések filterének rendszeres cseréje.

A javaslat szerint a szűrőket lehetőleg félévente kell cserélni, mégpedig a pollenszezon elején és végén.

Értesülések szerint az illetékes szervezetek most új szabványt dolgoznak ki a gépkocsik légkondicionáló berendezéseinek megfelelő karbantartására - írja német hírforrásokra hivatkozva összefoglalójában az Infostart.