2024. januárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva

az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6 százalékkal emelkedett.

Kicsivel többet tankolunk, de nem kulturálódunk

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent − derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentéséből.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,0 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4 százalékkal kisebb lett.

Kép: Economx

A KSH szerint az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,6 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

2024. januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1356 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

 

Nem az élelmiszer drága, a fizetésünk pocsék

A javuló inflációs adatok okán megnéztük a V4-es régió árait. Elsőre azt hittük, jól állunk, de a fizetéseket is megnézve már nem ilyen rózsás a helyzet. Ha többre kíváncsi→