Ha a jövő héten sem kapnak időpontot a pedagógus szakszervezetek Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkártól a sztrájktárgyalási kezdeményezésükre, akkor bírósághoz fordulnak – ez derül ki a szakszervezetek Economxhoz eljuttatott levélből.

Maruzsa Zoltán érdemben nem foglalkozott azzal a több pontból álló sztrájköveteléssel, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) juttatott el hozzá.

Bár egy levelet írt a szakszervezeti vezetőknek, Totyik Tamásnak és Nagy Erzsébetnek, de ebben egyetlen szót sem ejtett a követelésekről. Helyette azt írta: a pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta, ezért a törvény visszavonása indokolatlan, ellentétben a köznevelésben dolgozó jelentős béremelésével, amit viszont az Európai Bizottság akadályoz. Maruzsa Zoltán nem tart szükségesnek európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot, külön oktatási tárcát, a béremelési követelésre pedig úgy reagált: a kormány indokoltnak tartja a béremelést, de mivel az uniós pénzek nem érkeznek meg, ezért nem tudják megvalósítani.

Mint írják többek között az alábbiakat javasolják megfontolásra:

  • vonják vissza a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt;
  • emeljék meg a tanárok és a köznevelésben dolgozók bérét azonnal 50 százalékkal;
  • vezessenek be ötelemű bérrendszer;
  • fizessék ki a túlmunkát,
  • töröljék el a teljesítményértékelési rendszert,
  • valamint töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket is.

A szakszervezetek azt írták: szeretnék, hogy az egyeztetés időpontban december 18. és 22. közötti időpontra essen és addig a kormány az egyes követelések kapcsán konkrét ajánlatot dolgozzon ki.