Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár részleteket árult el a kórházi adósságok nyári rendezéséről. Ahogy azt a Napi.hu elsőként megírta, május végére már csúcsadósság halmozódott fel a fekvő- és járóbetegeket ellátó intézményekben, a kórházakban a kifizetetlen számlák végösszege elérte a 75 milliárd forintot.

Az államtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott: 35-40 milliárd forint forrásra számíthatnak nyáron a kórházak a rezsivédelmi alapból, nagyságrendileg a kórházi adósságállomány több mint felét fogja a Pénzügyminisztérium év közben konszolidálni. Valamint kiemelte: 2024-ben komolyabb forrásbevonás lesz egészségügy finanszírozásában, a tervek szerint közel 60 milliárd plusz forrás kerül majd műszaki üzemeltetés címén az egészségügyi ágazatba.

Csúcsadat május végén

Május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról – olvasható a Magyar Államkincstár (MÁK) adatsorában. A négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság, április végén ez 70 milliárd forint volt. Az orvosegyetemek a modellváltás miatt már nem szolgáltatnak adatot a MÁK-nak, ezért nem szerepelnek a kincstár hivatalos adatsorában.

Az intézmények elsősorban a kifizetetlen közüzemi számlákat rendezhetik a pénzből, de az egyéb szolgáltatói, beszállítói adósságok kifizetésére is felhasználhatják a rezsivédelmi alap forrásait. Az államtitkár megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium koordinálása mellett a kormány még a nyáron enyhíteni fogja a kórházak jelenlegi adóssággondjait.

Takács Péter arról is beszámolt, hogy álláspontja szerint a kormányzatnak sikerült eredményesen tárgyalnia az Orvostechnikai Szövetség képviselőivel a kórházak gazdasági működtetésében tervezett változtatásokról.

Az államtitkár elmondása szerint 2022 és 2023 a változás éve az egészségügyben, és a változás részeként megtörténik a szakmák fedezete közötti kiegyenlítés, amihez öt évre visszamenően osztályos szintű kontrollingadatokat használnak majd annak érdekében, hogy a jól finanszírozott szakmák ne működhessenek a rosszul finanszírozott szakmák rovására.

Az új finanszírozási rendelet ezzel kapcsolatban már meg is jelent

– tette hozzá az államtitkár.

Pozitívumként értékelte Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, hogy az egyeztetésen jelen volt az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója és a Pénzügyminisztérium több képviselője. 

A kórházak adósságállománya idén rendkívüli módon megnőtt, korábban egy év alatt halmoztak fel ennyit az intézmények - mondta Rásky László.

A szakember szerint az adósság struktúrája kicsit megváltozott: a mostani adósság egyharmada rezsi, a teljes adósság fele az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn, és a maradék részen osztoznak a szolgáltató és áruszállító ágazatok.

Takács Péter kiemelte: a finanszírozásban hamarosan jön egy fontos változás, a kórházak műszaki üzemeltetését egységesen át fogják adni a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF).

Az államtitkár szerint erre azért van szükség, mert energetikai szempontból vannak olyan modern fűtési rendszerrel és nyílászárókkal rendelkező kórházak, amelynél az összkiadásbak három százaléka a rezsiköltség, és vannak olyan elavult műszaki állapotú, pavilonrendszerű intézmények, ahol ez 15-16 százalék. Ez olyan hendikep, amit egy-egy kórház nem tud önmagában kiegyenlíteni – mondta.