A kormány 14 milliárd forinttal csökkentette a  Rezsivédelmi Alap lakossági rezsivédelmi számláját és ezt a „Rezsivédelmi készletezési szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások” sorra utalta át – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kabinet emellett 18 milliárd forintot költött el a Központi Maradványelszámolási Alapból, és

  • ennek az átcsoportosításnak a legnagyobb nyertese a  Hungaroring Sport Zrt., felhalmozási célú kiadásaira 10 milliárd forintot kapott.
  • 2 milliárd forint ment el a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadások sor beruházási kiadásaira.
  • Emellett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága kapott 2 milliárd forintot,
  • és a Vízügyi Igazgatóságok 1,1 milliárdot.

Ugyanebben a határozatában a kormány 7 milliárd forintot vett ki az idei költségvetés általános tartalékából és utalta át a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítása címre, közel 4 milliárd forint értékben.

De 1,4 milliárd forint jutott szintén a Kabinetirodához tartozó Információs Hivatal dologi kiadásaira is – írja összefoglalójában a Portfolio.

Mint ismert, a 2024-es  költségvetésben április végére már az eredetileg tervezett egész éves hiánycél 103 százaléka összejött, azaz 2597 milliárdos a mínusz: 83 milliárd forinttal több hiányzik az államkasszából, mint azt egész évre tervezte a kormány.

Nincs napirenden a költségvetés módosítása – közölte Gulyás Gergely a május 9-i Kormányinfón. Az Economx tudósítása idézi a Miniszterelnökséget vezető miniszert, aki arra a kérdésre, hogy hol tart az idei büdzsé módosításának előkészülete, azt válaszolta:

a kormány várakozó állásponton van.

A miniszter megismételte, hogy a tartani tudják az idei évre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt.