Sokan érzékelnek különbséget a kóla ízében attól függően, hogy dobozból, műanyag- vagy üvegpalackból, illetve üveg vagy papírpohárból isszák – bár a gyártók szerint minden csomagolás ugyanolyan összetételű, a fogyasztási élmény mégis eltérhet – írta meg a sonline.hu. És el is tér, ez pedig nem véletlen és puszta kémia.

A csomagolásban megbújó ital ugyanis kölcsönhatásba lép az anyaggal, ami körülveszi.

  • A dobozos kóla esetében az alumínium belső felületét vízbázisú polimerrel vonják be, hogy megakadályozzák a fémes íz kialakulását, és megóvják a csomagolást a korróziótól. Ez a réteg azonban arra is képes, hogy tompítsa az ital ízét. Ráadásul sokan a doboz száján éreznek fémes ízt, ami azért fordulhat elő, mert ott nincs ilyen bevonat.
  • A műanyag palack belső bevonatában található acetaldehid enyhén módosítja a kóla ízét. Ráadásul a műanyag porózusabb, így a szén-dioxid könnyebben elillan belőle, ami miatt az ital kevésbé tűnhet frissnek vagy szénsavasnak. 
  • A valódi üveg nem tartalmaz semmilyen belső bevonatot, így nem ad hozzá és nem is vesz el az ízből semmit, emiatt sokan ezt tartják a „legtisztább” kólaélménynek.

Az ízérzékelést azonban nemcsak a csomagolás befolyásolja. Számít az is, milyen hőmérsékleten és mennyi ideig tárolják az italt, valamint az is, mennyire érzékeny a fogyasztó az ízbeli különbségekre.

Tudományos vizsgálatok is megerősítik, hogy a különbség nem csupán fizikai, hanem pszichológiai is lehet.

A lap rögtönzött közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy háromból kettő járókelő azt mondta, ha lehet, elkerüli a cukros üdítőket, főként olyan időjárási körülmények között, mint amilyenek most vannak.

Nagyot robbant a Pepsi, követik az egészséges trendet

Lépni kellett a cégnek, ugyanis az USA-ban csökken a hagyományos üdítők fogyasztása, míg a prebiotikus italoké nő. Erről itt olvashat többet >>>