Nemcsak magyar, hanem vietnámi, kirgiz és ukrán dolgozókat is elbocsátottak a salgótarjáni Bumchun üzeméből – derült ki a dél-koreai cég Facebookon nyilvánosság elé tárt közleményéből.

A cég arra reagált, hogy a vendégmunkásokat betanító magyarokat küldtek volna el az akkuipari gyártótól. Erre a hírre reagálva a Bumchun Precision Hungary Kft. azt közölte, hogy a növekvő munkaerőigény miatt 2023 márciusától harmadik országbeli munkatársakat is foglalkoztattak minősített kölcsönző cégeken keresztül.

A tavaly év végi szabadságolásokból, betegségből adódó hiányzások miatt megnövekedett létszámigény jelentkezett, melyet munkaerő-kölcsönző cégek munkatársainak bevonásával kezeltünk a szükséges termelési volumen fenntartása érdekében – tudatták a közleményben. Hozzáteszik: mindemellett az autóiparban tapasztalható megtorpanás az általunk gyártott termék iránti keresletet is érinti, megrendelésünk más járműipari beszállítókhoz hasonlóan nem növekedett, így átmenetileg a decemberben bevont létszám csökkentésére kényszerültünk.

Az elmúlt hetekben kilépő dolgozók közül valamennyi belső alkalmazott saját elhatározásból vagy közös megegyezéssel hagyta el cégünket.

A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel – írták. Jelenleg 742 főt foglalkoztatnak az üzemben, döntő hányaduk magyar, Salgótarjánban vagy a környéken élő munkatárs. Állításuk szerint a magyar állam felé tett vállalásukat a foglalkoztatás tekintetében jelentősen túl is teljesítik.

 

 

 

A Fülöp-szigeteki Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség 2001 óta toboroz filippínó szakembereket többek között Kanadába, Dubajba, az Egyesült Államokba és Magyarországra is. Hogy ez hogyan működdik, arról itt írtunk részletesebben >>>

Az akkumulátorcellákhoz való fedlapok gyártásával foglalkozó Bumchun 2020-ban kezdte meg a gyártást a salgótarjáni ipari parkban 55 fős létszámmal. A dolgozóik száma azóta több mint tizenháromszorosára nőtt.

A levél tartalmát a cég kérésére teljes terjedelmében közzé tesszük: