Egy új jegybanki rendelet azt mondja ki, hogy a nem városi rangú településen készpénzes automata abban az esetben üzemeltethető, amennyiben azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja.

Mostantól egyértelmű – bár főleg kisebb helyeken eddig is ez volt a helyzet –, hogy a falvakban nem kötelező az ATM-ek fenntartása.

A feltételeknek való megfelelést visszamenőleg is vizsgálhatják.

Tehát ha

  • az ügyféligény;
  • a forgalmi adatok;
  • vagy a lakosságszám

nem indokolja a pénzautomata meglétét, akkor azt nem kell pótolni a korábbi rendeletnek való megfelelés érdekében – szúrta ki Magyar Közlönyben a hvg.hu.

A lap felidézi: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2023 elején rendeletben szabta meg, hogy egy banknak a betéti- és hitelkártya kibocsátások számától függően hány pénzkiadó gépet kell működtetnie fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, és  más településeken.

A legnagyobb pénzintézetek esetében ez az egész országban 1686 ATM-et jelent, és nekik a vármegyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell gépet fenntartaniuk.

A tavaly azt írták elő, hogy az így előírt darabszámnak a mennyiségtől függően 9, 18 hónapon vagy két éven belül kell megfelelni, és három évenként fel kell mérni a helyzetet.

A korábbi rendeletben a nem városi rangú településekre csak azt határozták meg, hogy az adott bank kártyáinak számától függően vármegyénként hány darabnak kell működnie.

A legújabb jegybankelnöki rendelet még egy szűkítést előír.

A tavalyi jogszabály szerint ha egy bankfiókban a folyamatosan csökkenő forgalomra hivatkozva megszüntetik a pénztárat, az intézet köteles két új ATM-et üzembe helyezni, amelyek közül az egyiket ott a bankfiókban, a másikat az orvosi rendelő, boltok, posta közelében, tehát az emberek által gyakran látogatott helyeken.

Csakhogy a mondat eddig úgy szólt, hogy ez utóbbit „az adott településen vagy fővárosi kerületen belül” kell a fogyasztói igényekhez igazodóan megtenni, most szerdától viszont ez „az adott vármegyében vagy fővárosi kerületen belül” érvényes, vagyis az adott településtől távol is lehet.