A garanciaintézmények tevékenységükkel először a COVID válság, majd később az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiakrízis és kedvezőtlen finanszírozási környezet idején is erős anticiklikus hatást fejtettek ki, tevékenységük hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, a vállalkozások fejlődéséhez és innovációjához, így támogatva a gazdasági növekedést – mondta Nagy Márton.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: a kis- és középvállalati szektorban a garanciaintézmények segítségével olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak, melyeket a kereskedelmi bankok fedezethiány vagy gyenge hitelképesség miatt nem finanszíroznának.

Márpedig abban az időszakban, amikor a hitelkamatok az egekbe emelkedtek, a hazai kkv-k számára lényegében csak az alacsony kamatozású, támogatott hitelek igénybevétele tudta biztosítani a normál gazdasági működés fenntartását. A támogatott hitelek mögé rendelhető – a Széchenyi Kártya Program kölcsöneihez automatikusan adott – garancia így valóban a cégek túlélését biztosították az elmúlt hónapokban. A garancia révén elérhetővé váló hitelek révén elhalasztott beruházások valósulhatnak meg, komoly támogatást nyújtva a digitális és zöld átállásnak, a gazdaság növekedésének.

Európa-bajnokok vagyunk a garancianyújtásban

Magyarországon jelenleg 3 garanciaintézmény működik: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. döntően a kkv-finanszírozáshoz kapcsolódó termékeket kínál, a START Garancia Zrt. a nagy volumenű, nemzetgazdasági jelentőségű egyedi tranzakciók és befektetések megvalósulását segíti elő a kezességnyújtással. A garanciapiac harmadik szereplője a speciális szakági finanszírozást támogató Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány.

Nagy Márton kiemelte: a garancia multiplikatív hatással bír, hiszen a tényleges kezességvállalási állománynál nagyobb összegű finanszírozást tud elősegíteni – a garanciaintézmények jellemzően a hitelek 80-90 százalékára vállalnak kezességet, így a finanszírozási kockázat nagy részét leveszik a hitelt biztosító bank válláról. Az állam a garanciaintézmények kezességvállalását jellemzően 85-90 százalékos viszontgaranciával segíti, ami növeli a finanszírozás hatékonyságát, hiszen a garancianyújtáshoz így a garantőr szervezeteknek alacsonyabb tőkét kell biztosítaniuk, a társaságok meglévő tőkeállománya így még nagyobb kezességvállalási volument tesz lehetővé, ami nagyban segítséget jelent abban, hogy még komolyabb legyen a hitelezési aktivitás, még több finanszírozási forrás segítse a hazai vállalkozásokat. A hitelhez jutás költségeinek csökkentése érdekében az állam több támogatott hiteltermék esetében a garanciadíj-támogatással is segíti a vállalkozásokat.

Nagy Márton jelezte: a hazai garanciaintézmény-hálózat teljesítménye európai szinten is első: a Garanciaintézmények Európai Szövetsége (AECM) szerint Magyarországon segítette leginkább a garancia a vállalkozások hitelhez jutását. A szervezet utolsó, 2022-es felmérése szerint

a hazai garanciaszervezetek a magyar GDP 4,4 százalékát kitevő kezességet vállaltak, ami kétszerese az EU tagállamainak átlagos értékének.

Minden második kkv-hitelforintot a Garantiqa kezessége véd

A miniszter tájékoztatása szerint a Garantiqa a 2023. év végi garanciaállománya közel 2630 milliárd forint volt. A társaság kezességvállalása mellett nyújtott, a vállalkozások működését, beruházásait segítő hitelállomány meghaladta a 3330 milliárd forintot 2023-ban - több, mint 54 ezer vállalkozás több, mint 70 ezer garanciaszerződése mögé állt  társaság garanciával. Az így - döntően támogatott - hitelhez jutó vállalkozásoknál 650 ezer munkavállaló dolgozik.

A Garantiqa tavaly lényegében inden második, a kis- és középvállalkozói szektorhoz eljutó hitelforint kihelyezésében segített: a szektor hitelfelvételeinek több, mint 45 százaléka mögött ott áll a garanciaintézmény.

Az érintett hitelek kétharmada kifejezetten a mikrovállalatok finanszírozását segítették. Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója szerint tavaly már 10-ből 8 kkv-hitel Garantiqa-kezességvállalással valósult meg.

A társaság így tavaly messze az előzetes tervek felett növekedett. Az új kezességvállalások összege meghaladta az 1300 milliárd forintot, ami közel 40 százalékkal múlja felül a 2023-as üzleti tervben meghatározott mértéket. A garanciavállalás segítségével 1700 milliárd forint új forrás jutott el 35 ezer új szerződésben 30 ezer vállalkozáshoz. 

A Garantiqa garanciaállományon belül a hazai kkv-finanszírozás zászlóshajójának tartott Széchenyi Kártya termékek (Széchenyi Kártya Max és Max Plusz hitelek) mögé automatikusan nyújtott garancia a Garantiqa új kezességvállalásának 80 százalékát teszi ki. A vezérigazgató hangsúlyozta: a Garantiqa tavalyi kezességvállalása mellett a vállalkozásokhoz jutó hitelek közel 1 százalékkal tudták tompítani a bruttó hazai termék (GDP) visszaesését – ebből 0,82 százalékot a Széchenyi Kártya program tett ki. 

Nagyot ugrott a Start kezességvállalása

A feladatmegosztás alapján viszonylag új szereplőként a Start Garancia a nagyobb összegű, 1 milliárd forintot elérő ügyletek mögé áll be kezességvállalással - jelezte Limbach Attila vezérigazgató. A Start finanszírozásával érintett legjelentősebb cégek az energetikai, a telekommunikációs, az építőipari és a pénzügy-biztosítási területről kerülnek ki. A társaság a 2022-es 210 milliárd forintos kezességvállalás után tavaly 311 milliárd forint értékben vállalt kezességet. A garantált finanszírozási ügyletek értéke tavaly 471 milliárd forintot tett ki. Tavaly 30-35 ügylet mögé állt a társaság kezességvállalással. A vezérigazgató elmondta, az állami viszontgarancia fejében a társaság a befolyt garanciadíjat befizeti a költségvetésnek: ennek mértéke a tavalyi 2,3 milliárd forint után idén közel 3 milliárd forint lehet. 

Komoly díjcsökkenéssel könnyítik a vállalkozások hitelhez jutását

Nagy Márton  jelezte: a következő időszakban is kiemelt szerepet szánnak a gazdaság élénkítésben a vállalkozások hitelhez jutásának elősegítésében a garanciaintézményeknek. A növekedés egyik alapját adó beruházások megvalósításához olcsóbb piaci finanszírozásra van szükség. A hitelezési költségek csökkentése érdekében a Garantiqa 2024. január 22-től jelentősen csökkentette az ügyfelek által fizetendő garanciadíjait. 

A beruházási hitelek esetében a díjcsökkentés megközelíti az 50 százalékot, egyes állami garanciatámogatás mellett nyújtott termékek esetében pedig lehetőség nyílik majd költségmentes kezességvállalás igénybevételére.

Emellett a Garantiqa a kezességvállalási lehetőségeinek bővítése, azok még olcsóbbá tétele, illetve a költségvetési kiadások optimalizálása érdekében tavaly ősszel szerződést kötött az Európai Bizottsággal. A megállapodás értelmében 274 millió euró (~106 milliárd forint) értékben vehető igénybe 95 százalékos uniós viszontgarancia az InvestEU program keretében. Ez nagyságrendileg 600 milliárdos forintos  hitelportfolió kihelyezését teszi lehetővé 2028 végéig. Szabó István Attila szerint a magyar garancaiarendszernek szóló elismerés, hogy a Garantiqa közvetlenül szerződhetett az Európai Bizottsággal és az is, hogy az ország számára biztosított hitelkeret messze magasabb, mint amekkorát a magyar gazdaság más uniós országokkal összevetett mértéke indokolna. 

A meglévő programok és az InvestEU friss forrásainak köszönhetően a Garantiqa 2024-ben is 1000 milliárd forintot meghaladó új garancivállalással számol, Nagy Márton szerint az elvárás az, hogy a társaság kezességvállalási portfoliója meghaladja 2 770 milliárd forintot, amivel 3500 milliárd forintot meghaladó hitel felvételét teszi majd lehetővé több, mint 77 ezer szerződésben.  

A Start Garancia esetében a kitűzött cél, hogy a társaság 200 milliárd forint összegben állami viszontgaranciával vállaljon új kezességet. 

Mérsékelt a bedőlt állomány

Kérdésre válaszolva Limbach Attila elmondta, a társaságnál még nem történt kezesség beváltás. Szabó István Attila szerint normál piaci körülmények között a Garantiqánál a beváltások 1 százalék körül alakulnak, nehezebb gazdasági környezetben - és ilyen volt a tavalyi év - ez a mérték 2-2,5 százalék közé emelkedhet. A társaságnál is erre az arányra futott fel a beváltások mértéke, ám ez a beváltási arány messze az üzleti tervben szereplő szint alatt maradt.

Nagy Márton szerint addig, amíg a hazai vállalkozások hitel/gdp aránya nagyon elmarad az európai 50 százalékos aránytól, addig mindenképp szükség van a garanciaintézményekre. A cél az, hogy  a hitelezés piaci alapon működjön: épp ezért minden állami beavatkozásnak átmenetileg kell lennie, és a piaci hitelezés visszaállítását/fejlesztését kell szolgálnia.