Az év végi ingatlanpiaci aktivitást és tranzakciószámokat a szakértői várakozások alapján befolyásolja majd az állami támogatási rendszer átalakítása. Az állami otthonteremtési támogatások terén az október végén nyilvánosságra hozott csok plusz támogatási rendszer részleteinek fokozatos bejelentése már most meghozta az érezhető fellendülést az ingatlanpiaci keresletben a Duna House mutatója szerint.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az előző hónaphoz hasonló aktivitás volt tapasztalható. A pénzügyi közvetítő 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén októberre, amely az előző októberi MNB-s tényadathoz képest 16 százalékos elmaradást jelent. 

Az ország teljes területén, az összes ingatlantípus tekintetében lassult a forgási sebesség az előző év októberéhez képest.

Az értékesített ingatlanok adatai alapján a házgyári lakások tulajdonosai írhattak alá a leghamarabb adásvételi szerződést ingatlanukra és Budapest belvárosában tart a legtovább a hirdetési folyamat, itt az eladóknak több mint 5 hónappal kell kalkulálniuk az üzletzáráshoz.

  • A fővárosban a belvárosi területek kivételével 2022 októberéhez képest drágább négyzetméteráron keltek el a téglaépítésű ingatlanok, Budán ezúttal az 1,15 milliót is meghaladta az átlag.
  • A belvárosban az enyhülés ellenére, továbbra is millió feletti négyzetméterárat mutatnak az adatok.
  • Magasabb négyzetméteráron találtak tulajdonosra a téglaépítésű otthonok tavaly októberhez viszonyítva idén a keleti országrészben is, a nyugati területeken minimális enyhülés, stagnálás tapasztalható.

Ezzel ellentétben a vidéki területek panellakásait illetően jelentősebb árcsökkenés érezhető a keleti régióban, és tovább korrigáltak a négyzetméterárak a 2022-es energiaválság során rezsivédettség alá tartozó ingatlantípus esetében Budapesten is.

 

Most legyen észnél: kiderült, mekkora lakásra lesz elég a csok plusz

Az új támogatásból még egy több szobás új lakás is kijöhet, de akár még egy ház is. Persze nem mindegy, hogy hol, pláne, hogy mekkora. Bővebben >>>

A fővárosban a nagyon jó állapotú ingatlanokat választják a vevők, az ország többi régiójában a jó állapotú ingatlanokat vásárolták inkább az ügyfelek.

Budapesten kívül azonban eltolódott a kereslet az olcsóbb, lakható kategória irányába, a nagyon jó állapot egyre inkább háttérbe szorul. A felújítási kedv Kelet-Magyarországon és a fővárosban volt a legalacsonyabb, a nyugati országrészben ugyanakkor a vevők 15 százaléka választott felújítandó otthont.

  • Szeptemberben még megosztozott az első helyen a vevői érdeklődés tekintetében Újbuda,
  • októberben azonban a legtöbb ingatlankereső ügyfél a XI. kerületet jelölte meg preferenciaként,
  • Angyalföld pedig visszaszorult a harmadik helyre a népszerűségi listán,
  • a befektetők által kedvelt Terézvárost és Erzsébetvárost ezúttal a II. kerület és Zugló is megelőzte, így csak a hatodik, illetve hetedik lett a két belvárosi kerület a sorban.

Annak ellenére, hogy 15 százalékponttal csekélyebb aktivitást mutatnak a tavalyi adathoz képest a befektetők a fővárosban, az októberben mért 40 százalékos arány az egyik legerősebb hónapot jelenti idén.

  • Nagyobb ingatlant a tavalyinál 9 százalékponttal nagyobb arányban, 21 százalékban választottak a vásárlók,
  • befektetésre közel 53 millió forintot,
  • nagyobb ingatlanra 76,5 millió Ft-ot,
  • első lakásra 38,4 millió forintot szántak az ügyfelek.
  • A vidéki vevők többségében első lakásukra szerződtek,
  • negyedük nagyobb ingatlanba költözés miatt költött ingatlanra, 20 százalékuk befektetési céllal lépett az ingatlanpiacra.

A legtöbbet, közel 48 millió forintot a nagyobb ingatlanba költözők fizettek új otthonukért, első lakásra 32,5 millió forintot, befektetésre 29,6 millió forintot fordítottak a vevők vidéken.

Az MBH Bank megveszi a Fundamentát

Többségi tulajdont szerez az MBH Bank a Fundamenta-Lakakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt.-ben. A bankcsoport összesen 76,35 százalékos részesedést vásárol, melyről a részvényadásvételi szerződést is aláírta a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-vel, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-vel és a német Wüstenrot & Württembergische AG-vel. A tranzakció 2024 első felében történhet meg. Bővebben >>>