A Bank of England közölte azt is, hogy nyáron több árverést tartanak, amelyeken alacsony sorozatszámú új bankjegyekre lehet licitálni. Az ebből származó bevételeket jótékonysági célokra fordítják.

Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, 2022. szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

III. Károly csak a második olyan brit uralkodó néhai édesanyja után, akinek portréja a fontbankjegyeken látható lesz, a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő fontbankókon. A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

A Bank of England a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyek.

Így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló bankók egyidejűleg lesznek forgalomban.

A Bank of England hét évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba. Ezek élettartama a szakértői vizsgálatok szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos papírbankókét.

Kép: Bank of England

További szereplői a fontnak:

  • A polimer ötfontoson Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök,
  • a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen,
  • a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész,
  • az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

Az argentin jegybank januárban jelentette be, hogy jóváhagyta a 10 ezer és 20 ezer pezós bankjegyek gyártását, és júniusig elérhetővé teszi azokat. A lépés célja a pénzügyi rendszer hatékonyabbá tétele, a napi tranzakciók egyszerűsítése, amelyek miatt az országban az embereknek gyakran készpénzzel tömött hátizsákot kell magukkal vinniük, ha vásárolni szeretnének.

Jelenleg a legnagyobb forgalomban lévő címlet egy 2000 pesós bankjegy – és még ezek is ritkák és nagyon keresettek. Kétezer pesó a hivatalos árfolyamon jelenleg 2,45 dollárt, mintegy 850 forintot ér, míg a feketepiacon 1,74 dollárt, közel 600 forintot kapunk érte. Itt olvashat erről részletesebben >>>