Magyarországon minden nap több ezer használt autó kerül fel a hirdetési portálokra a kisebb autótól a luxus SUV-ig. Még a legritkább modellek is új gazdára találnak végül, a járművek átlagos eladási időtartama változó. Némely autók népszerűbbek másoknál - derül ki carVertical csütörtöki közleményéből.

Autóipari adatkezelő cég kutatása szerint a magyarok a kompakt autókat kedvelik leginkább, azok találnak a leggyorsabban új gazdára, az elektromos autók eladása azonban időbe telik.

A Suzuki Swift a leggyorsabban eladható autó Magyarországon.

Átlagosan 18,1 nap alatt adható el egy Suzuki Swift, népszerűségének oka, hogy a modell olcsó, gazdaságosan használja fel az üzemanyagot, nagyon kedvelt a városi ingázók körében.

A Swift után jön

  • a Toyota Hilux (19,2 nap), 
  • a Volkswagen Lupo (21,9 nap), 
  • a Peugeot 307 (22,3 nap) 
  • és a Renault Zoe (23,3 nap).

 

„Elméletileg minél népszerűbb egy jármű, annál gyorsabban eladhatónak kell lennie. Meglepve láttuk a Renault Zoét a leggyorsabban eladható autók listáján, amely használható választás a városi gépjárművezetők számára”

– mondta Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Egyes modellek eladása időt és türelmet igényel.

Magyarországon a leglassabban eladható jármű az Opel Grandland X, amely átlagosan 60,9 nap alatt talál új gazdára.

  • A Volkswagen Arteon (59,5 nap), 
  • az Alfa Romeo Stelvio (55,2 nap),
  • a Peugeot 2008 (53,5 nap)
  • és a Ford Mustang (51,9 nap) szintén olyan autók, amelyek eladása hosszabb időt igényel.

A legtöbb országban a luxus és a prémium autók eladása nehezebb, mivel csak a gépjárművezetők töredéke engedheti meg magának, hogy tízmillió vagy akár százmillió forint nagyságrendű összeget költsön egy járműre. Ez a tendencia azonban Magyarországon nem érvényes, mivel egyes gazdaságos modellek eladása több hetet vesz igénybe.

Bár az SUV-k népszerűsége világszerte nő, itthon továbbra is sok időt vesz igénybe például az Opel Grandland és a Peugeot 2008 eladása.

Bár azt feltételezhetnénk, hogy a népszerű modellek eladása egyszerűbb, ez nem mindig van így. Magyarországon például 34,1 napba telik eladni egy Volkswagen Golfot.

A Golfok kínálata nagy, ezért az eladóknak türelmesnek kell lenniük, amíg találnak egy vevőt.

Kép: carVertical

A 3-as sorozat a BMW egyik legnépszerűbb modellje, amelyet sok országban imádnak az autórajongók. Ennek a modellnek az eladása mégis több időt (30,2 nap) vesz igénybe, mint a kompakt autóké.

Az elektromos autók eladása több időt vesz igénybe, mint a belsőégésű motorral rendelkezőké.

Buzelis szerint ennek oka az elektromos járművek megfizethetősége és a városi területek szerkezeti szűk keresztmetszetei.

Míg a használt elektromos járművek eladása folyamatosan nő, a népszerűségük továbbra is sokkal alacsonyabb a hagyományos járművekénél. A Tesla Model S eladása lényegesen több időt vesz igénybe, mint bizonyos egyéb elektromos autóké (40,5 nap).