Továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet a magyar autópiacon, amelynek elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben azonban az elektromos autók népszerűsége növekedett, mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.

A Használtautó.hu csaknem 1 millió hirdetés áttekintésével és több mint 5,5 millió telefonos érdeklődés alapján vizsgálta meg, hogy az érdeklődők körében mely meghajtású használt autók a legkeresettebbek.

Az elmúlt 1 év során több mint 518 ezer benzines és több mint 400 ezer dízelautót hirdettek a portálon, amikre ez idő alatt összesen több mint 5 millió telefonos érdeklődés érkezett.

Elektromos autóból mindeközben megközelítőleg 29 ezer, míg hibridből nagyságrendileg 24 ezer darabból válogathattak a vásárlók. Ezekkel kapcsolatban több mint 58 ezer alkalommal érdeklődtek telefonon.

Kép: hasznaltauto.hu

„Adatainkból tisztán látszik, hogy a belső égésű motorok tiltását célzó európai tervek sajnos továbbra sincsenek összhangban a vásárlói igényekkel. Ennek egyik fő oka a vevők pénztárcamérete és az abból fakadó árérzékenység. Egy 10 évesnél idősebb elektromos vagy hibrid átlagára ugyanis egy 10 évesnél idősebb benzines vagy dízelautó autó átlagárának akár több mint kétszerese lehet. 10 évesnél fiatalabb modellek esetében pedig még mindig másfélszeres szorzót látunk” – emelte ki az adatok kapcsán Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Kép: hasznaltauto.hu

Horváth András szerint a vásárlók árérzékenységét az is jól mutatja, hogy a legnépszerűbb meghajtásnak számító benzines autók legkeresettebb modelljei azok a típusok, amelyek a legmegfizethetőbbnek számítanak a piacon.

Mint a cukrot, úgy keresik a tízmilliós autókat

Az idei év első negyedévi adatok alapján a Skodák és a Fordok iránt nőtt meg leginkább az érdeklődés, emellett a három év körüli Nissan Qashqai-t meg úgy keresik, mint ha ingyen adnák.