A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság előtt egyre nagyobb az izgalom, a torna pénteken kezdődik, nyitómeccsként a a házigazda Németország találkozik este 9-kor Skóciával. A magyar válogatott ugyanebben a csoportban másnap, szombaton 15 órakor lép pályára Svájc ellen.

Nem kérdés, hogy az Eb-n a kontinens legnagyobb sztárjait láthatjuk napról-napra, emiatt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy annyi pénzt látunk majd egyszerre, egy időben, egy helyen, amelyre ritkán van példa.

Hárman is 1 milliárd felett

Európa legnagyobb válogatottjainak bődületesen értékes kerete van, ezek közül három is eléri az 1 milliárd euró feletti értéket.

Anglia játékoskerete összesen 1,52 milliárd eurót ér, ezzel ők állnak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán.

Öt olyan játékosuk is van, akik jelenleg 100 milliót vagy annál többet érnek:

  1. Jude Bellingham (Real Madrid) 180 millió euró
  2. Phil Foden (Manchester City) 150 millió euró
  3. Bukayo Saka (Arsenal) 140 millió euró
  4. Declan Rice (Arsenal)120 millió euró
  5. Harry Kane (Bayern München) 100 millió euró.

Franciaország 1,23 milliárd eurós keretértékkel rendelkezik, ezzel másodikok a 24 ország között. Bár nekik nincs annyi 100 milliós játékosuk, mint az angoloknak, de elmondhatják magukról, hogy Mbappé személyében övék a torna egyik legdrágább játékosa.

  1. Kylian Mbappé (Real Madrid) 180 millió euró
  2. Aurélien Tchouaméni (Real Madrid) 100 millió euró
  3. Eduardo Camavinga (Real Madrid) 100 millió euró.

A harmadik legdrágább válogatott Portugália, a csapat összértéke 1,05 milliárd euró.  

A korábbi rekorder Cristiano Ronaldo a 26 fős keretben csak hátulról a 6. a maga 15 millió eurós értékével.

A portugáloknak egyébként egyetlen 100 millió feletti játékosuk sincs, azonban jócskán akad olyan, aki meglehetősen drága, és komoly bajnokságban szerepel:

  1. Rafael Leao (AC Milan) 90 millió euró
  2. Rúben Dias (Manchester Ciyt) 80 millió euró
  3. Bruno Fernandes (Manchester United) 70 millió euró.


Szoboszlai adja szinte a magyar keret felét

A magyar válogatott a 19. legdrágább kerettel rendelkezik a tornán részt vevő 24 csapat közül.

Marco Rossi legénysége 165,45 millió eurót ér, s ebből majdnem a fele egyedül Szoboszlai Dominik, a Liverpool magyarja a Transfermarkt szerint jelenleg 75 milliós értéket mutat.

Szoboszlai tavaly ilyenkor még csak 50 milliót ért – az egy más kérdés, hogy a Liverpool jóval áron felül vette meg, mint a jövő csapatának egyik alaptartozéka.

s
Szoboszlai Dominik még a teljes mezőnyben is meglehetősen drága játékos

A magyar válogatottnak egyébként 4 olyan játékosa van, aki eléri a 10 millió eurót vagy még annál is többet.

  1. Szoboszlai Dominik (Liverpool) 75 millió euró
  2. Kerkez Milos (Bournemouth) 20 millió euró
  3. Sallai Roland (Freiburg) 15 millió euró
  4. Orbán Willi (Lipcse) 10 millió euró

Ha összességében nézzük, így fest az Európa-bajnokság 10 legdrágább válogatottjának listája:

  1. Anglia – 1,52 milliárd euró    
  2. Franciaország – 1,23 milliárd euró
  3. Portugália – 1,05 milliárd euró
  4. Spanyolország – 965,50 millió euró
  5. Németország – 851 millió euró
  6. Hollandia – 775 millió euró
  7. Olaszország – 705,5 millió euró    
  8. Belgium – 584,5 millió euró    
  9. Dánia – 415,5 millió euró    
  10. Ukrajna –379 millió euró

...19. Magyarország 165,45 millió euró

A legértékesebb kezdő tizenegy

A Transfermakrt összeállította a torna legdrágább kezdőcsapatát is. A legtöbb játékost (4-et) az angolok adják (Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham, Declan Rice, Phil Foden), klubszinten pedig a Manchester City képviselteti magát a legnagyobb számban (Rúben Dias, Josko Gvardiol, Rodri, Phil Foden).

Kép: Economx

A portál rangsorában Szoboszlai a 24 résztvevő ország teljes keretét tekintve a 21. helyen áll. Nem volt még olyan kontinenstorna, amelyen magyar labdarúgó ilyen előkelő helyen szerepelt volna.

A KNK PR&Média ügynökség összeállítása szerint, ami a távolmaradókat illeti,

összesen 573 millió euró „hiányzik” majd az Eb-ről, ez azokat a klasszisokat takarja, akik már biztosan nem lesznek ott a seregszemlén. 

Nem lesz ott a holland válogatottban a Bajnokok Ligája-döntős Borussia Dortmund balhátvédje, Ian Maatsen, továbbá nem kapott meghívót az olasz bajnokság legjobb támadói között emlegetett Joshua Zirkzee, a Bologna játékosa sem. Szintén otthon marad a Barcelona játékosa, Pablo Martín Páez Gavira – ismertebb nevén Gavi –, aki éppen egy válogatott meccsen dőlt ki hosszú időre. 

Ha lenne „kimaradó álomcsapat”, annak a kapujában minden bizonnyal a Real Madrid sztárja, Thibaut Courtois állna, aki sérüléséből ugyan visszatért, de a belgák így sem viszik el a kontinensviadalra. Egy másik Real-csillag, David Alaba sem lesz ott az osztrákoknál, őt ebben térdsérülése gátolja. 

Friss hír, hogy a hollandok csillaga Frenkie de Jong állítólag nem épült fel bokasérüléséből a kontinenstornára, és további meglepetésnek számított, hogy az angol szövetségi kapitány otthon hagyta régi nagy kedvencét Harry Magiure-t, de Jack Grealish is csak tévén nézheti a tornát.

A leggazdagabb klubok csalnak a legtöbbet, és ők ússzák meg leginkább

Folyton azt hallani, hogy egyes klubok nem igazolhatnak a pénzügyi fair play megsértése miatt, sőt még pénzbüntetésre vagy kizárásra is számíthatnak. De mi a pénzügyi fair play, milyen szabályokat kell betartani, és milyen büntetésre számíthat az a csapat, amelyik ész nélkül költi a pénzt? Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a rendszerről, és hogy miért úszhatják meg a legnagyobb renitensek az igazi szankcionálást. Bővebben itt olvashat erről.