Cristiano Ronaldo egy 1 milliárd dolláros csoportos perrel néz szembe az Egyesült Államokban, miután a közösségi médiában népszerűsítette a Binance kirptopénztőzsdéjét.

A Binance renoméja a közelmúltban igencsak nagy károkat szenvedett: nemrégiben a cég vezérigazgatója, Changpeng Zhao lemondott posztjáról, miután bűnösnek vallotta magát pénzmosás vétségében. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma azt is közölte, hogy a Binance-nak 4,3 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie, és be kell számolnia gyanús tevékenységeiről a szövetségi hatóságoknak.

Az ügy előzményeként tudni kell, hogy még tavaly novemberben Cristiano Ronaldo NFT-kollekciót indított a céggel közösen,

akkor a legolcsóbb terméket 77 dollárért adták, ám most, egy évvel később ez körülbelül 1 dollárba kerül. Emiatt a sértettek Floridában perlik a 38 éves játékost, azt állítva, hogy a Binance termékeinek közösségi médiás hirdetéseinek révén veszteséges befektetések felé terelték őket.

Mégis mit tett Ronaldo?

A világklasszis focista még 2022 novemberében jelentette be a Binance-szel való kapcsolatát, de a per szerint az üzletet már hónapokkal korábban aláírták a felek a CR7 NFT-kollekcióról. 

S hogy mi az az NFT? Olyan virtuális eszközök, amelyek a kriptovaluták, például a bitcoin alapjául szolgáló blokklánc-technológián alapulnak, és befektetésként vásárolhatók, értékesíthetők. Ezeket a digitális eszközöket online lehet megvásárolni és kereskedni velük. Ehhez kapcsolódott a nyereményekkel – például a Ronaldóval való találkozás lehetőségével – járó versenyekre való belépés.

S míg egy-két évvel ezelőtt az NFT-ket széles körben a szurkolói elkötelezettség jövőjeként emlegették a labdarúgásban, a hype nagyrészt elhalt, mivel a tokenek ára bezuhant.

A perben részletesen kifejtik, hogy Ronaldo nem csak az NFT-ket, hanem általában a Binance-t is többször reklámozta a közösségi oldalain, többek között a múlt hónapban is.

Mi a konkrét vád Ronaldo ellen?

A kereset szerint a partnerség átfogó célja az volt, hogy Ronaldo „segítsen a Binance-nak abban, hogy a vállalat potenciális és leendő ügyfeleit reklámtevékenységével felhajtsa és befektetésre ösztönözze Floridából és országszerte”. Magyarul: hírneve segítségével pénzt termeljen a cégnek ügyfélszerzés által. A perirat azt is megjegyzi, hogy a Binance szerepel Ronaldo személyes weboldalán az „Olyan márkákkal dolgozom együtt, amelyekben hiszek” című menüpont alatt.

Binance
Kép: Binance

A befektetők azt állítják, Ronaldo felelős azért, hogy elvesztették a pénzüket, mert szerintük az a tény, hogy a Binance-szel közös NFT-kollekcióját reklámozta, komolyan félrevezette őket abban a hitben, hogy a platformon tartott kriptoeszközök biztonságosak, és elkerülhetik a bajt, miszerint be nem regisztrált értékpapírokba fektetnek be, miközben állításuk szerint ez nem így volt. Sőt azt mondják, hogy

Ronaldo tudta vagy tudnia kellett volna ezt, és hogy a Binance népszerűsítésével – anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mennyit fizetnek neki ezért – „tisztességtelen és megtévesztő gyakorlatot” folytatott.

A vád szerint, miután bejelentették a CR7-kollekciót, az NFT-vel kapcsolatos online keresések száma őrületesen felpörgött, sőt, a „Binance” kulcsszóval történő keresések 500 százalékos növekedést produkáltak, a prémium szintű NFT-k pedig az első héten elfogytak.

A perben azzal érvelnek, hogy miután a felhasználók regisztráltak a Binance-ra – elsősorban azért, hogy hozzáférjenek Ronaldo NFT-jeihez és a hozzá kapcsolódó előnyökhöz – nagyobb valószínűséggel fektettek be a vállalatnál más célokra is. Ez magában foglalta a pénzügyi szabályozók által hivatalosan nem szabályozott kriptopénz tokenek vásárlását. Mivel a sértettek úgy vélik, hogy a focistának óriási szerepe volt ebben a csalásban, egymilliárd dolláros kártérítésre perlik.

Mi az a be nem jegyzett értékpapír?

Az amerikai hatóságok szerint a legtöbb kriptotermék nem különbözik a részvényektől, kötvényektől és más értékpapíroktól. Ennek alapján a tőzsdeként működő és a kriptotermékek kereskedelméhez platformot biztosító cégeket ugyanúgy be kell jegyezni, mint bármely tőzsdét vagy brókercéget, amely részvény- vagy kötvénykereskedelmet végez vagy közvetít. 

„A bizonyítékok most már azt mutatják, hogy a Binance csalása csak a nem bejegyzett értékpapírok kínálása és értékesítése révén érhetett el ilyen magasságokat, a világ néhány leggazdagabb, leghatalmasabb és legelismertebb szervezetének és hírességének készséges segítségével és közreműködésével, mint amilyen az alperes, Ronaldo is” –  áll a keresetben, hozzátéve, hogy a közösségi média-influencerek, mint Ronaldo, jelentős szerepet játszottak a Binance felemelkedésében azzal, hogy reklámozták ezeket a nem bejegyzett értékpapírokat.

Messi is célkeresztbe kerülhet?

Az elmúlt néhány évben a kriptopénzekkel foglalkozó vállalatok számos futballistával és klubbal dolgoztak együtt, hogy termékeiket népszerűsítsék. Bennfentesek szerint ennek az az oka, hogy

a sport a legolcsóbb – és egyben legkézenfekvőbb – terep arra, hogy fiatal férfiaknak piacra dobjanak olyan fiatal férfiakat, akit érdekel a futball és a kriptovaluta is.

A nagy felhajtás ellenére – amikor a kriptopénzek árai a pandémia alatt elkezdtek fellendülni, ezzel rettentő gazdaggá téve nagyon sok embert – a dolgok most már sokkal kevésbé tűnnek rózsásnak. A tokenek ára ugyanis meredek zuhanórepülésbe kezdett, így számos klub és ismert játékos kihátrált ezekből a megállapodásokból.

Pont azért feltűnő, hogy a kriptotermékeket népszerűsítő játékosok számának csökkenése ellenére  két futballista még mindig ezt teszi: Ronaldo mellett Lionel Messi az, aki több kriptopénz-céget is reklámozott – még az elmúlt hónapokban is. A pályán elért sikereik miatt valószínűleg nincs szükségük a pénzre, de valamiért mégis megteszik.

Ez két férfi a világ két legtöbb követőjével rendelkező ember az Instagramon, ketten együtt több mint 1 milliárd követővel rendelkeznek – így a vállalatoknak bőven megéri a pénz, amit kifizetnek nekik a hirdetésekért.

Egyelőre nem merült fel, hogy Messi promóciói illegálisak lennének, de bárki, aki kriptovalutát népszerűsít, az amerikai hatóságok érdeklődésének középpontjába kerül, s egészen biztos, hogy a Ronaldo-per végkimenetelétől függetlenül mindenkinek célkereszt kerül a hátára, akinek a felelőssége csak egy kicsit is felmerül tőzsdei, kereskedési csalások kapcsán.

Így mossák tisztára magukat a tekintélyelvű rezsimek a sporttal

Bár anyagilag szinte valamennyi sportág jól jár a sportmosási projektekkel, totális gazdaságpolitikai katyvaszt generál. Ráadásul társadalmi, ideológiai és szociálpszichológiai zűrzavart is okoz, hiszen egyes vélekedések szerint országok és sportszövetségek dollármilliárdokért adják el lelküket olyan nemzeteknek, akik komoly ember jogi bűneiket palástolnák a bankjegyekkel. Ha többre kíváncsi−−−>