Széles körű filmszakmai, a mozgóképes szakemberek összefogását és a közös filmes projekteket elősegítő együttműködésről írt alá megállapodást Káel Csaba a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke és Mao Jü, a China Film Administration vezetője Budapesten. 

A megállapodás a magyar és a kínai filmalkotások kölcsönös népszerűsítésére, illetve a mozgóképszakmai képzés területén megvalósuló kooperációra is kiterjed – írja az MTI.

Az NFI közleménye kiemeli: a kínai azon kevés filmforgalmazási piac egyike, ahol többen váltanak jegyet a helyi gyártású produkcióikra, mint a hollywoodi blockbuster filmekre.

Peking stratégia ágazatként tekint a filmre

A Káel Csaba vezette intézet hangsúlyozza, hogy Magyarországhoz hasonlóan Peking szintén stratégai ágazatként kezeli a filmipart. A közlemény szerint a filmipar harmadik fénykorát hozta el a kultúrát az 1970-es évek végétől a gazdaság egyik alappilléreként kezelő Kínai Népköztársaság. 

A Nemzeti Filmintézet elnöke szerint:

Magyarország a kontinentális Európa elsőszámú filmgyártási helyszíne jelenleg, a világ filmgyártásának élvonalbeli szereplői forgatnak hazánkban magyar szakemberek közreműködésével.

Kelet és Nyugat filmjei

Káel reméli, hogy

a budapesti földrajzi és filmipari adottságból következően Kelet és Nyugat filmes kapcsolatainak új központjává válhat a magyar főváros.

A megállapodáshoz kapcsolódóan a China Film Administration delegációja szakmai látogatást tett az NFI Filmarchívumában és Filmlaborjában. Valamint megtekintették az átfogó fejlesztés miatt lezárt fóti stúdiókomplexumot.

A Nemzeti Filmintézet közleménye hangsúlyozza, hogy a magyar alkotások egyaránt jelen vannak a kínai forgalmazásban és nemzetközi fesztiválokon. 

Ezt jól mutatja, hogy a Kojot négy lelke és a Hat hét című filmek jelentős díjakat nyertek tavaly a sanghaji filmfesztiválon.