Az elemzői konszenzus 238,733 milliárd forintos negyedéves konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel számolt, ami éves összevetésben 27 százalékos növekedést feltételezett.

Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján az OTP csoport 2023 január-szeptemberben 778,596 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 77 százalékkal jobb az előző év azonos időszakinál.

A negyedéves eredmény már tartalmazza az üzbég Ipoteka bank teljesítményét is. Valamennyi leánybank nyereséges volt, kiemelkedik a bolgár és szlovén leánybank; a legtöbb külföldi operáció kilenchavi adózás utáni eredménye már meghaladja a 2022. évi teljes profitot. A külföldi leánybankok kilenchavi korrigált profit-hozzájárulásának aránya elérte a 66 százalékot, ami 24 százalékpontos emelkedés éves alapon.

A jelentés szerint a negyedévben a korrekciós tételek közel 26,5 milliárd forinttal rontották a bankcsoport adózás utáni eredményét. A főbb tételek között kiemelték a 24,1 milliárd forintnyi negatív akvizíciós hatást adózás után, ebből 13,2 milliárd forint az Ipoteka Bank akvizíciójával kapcsolatos badwill negyedévi felülvizsgálatával összefüggésben merült fel.

Csoportszinten változó mértékű, de összességében a magyarországi szintet meghaladó volt a hitelezési aktivitás, ezzel az év első kilenc hónapjában 4 százalékos volt az árfolyamszűrt organikus állomány növekedés, miközben a portfólióminőség változatlanul stabil képet mutat - írták. A csoport főbb likviditási mutatói továbbra is stabilak, a betétállományok a csoporttagok többségénél nőttek.

pénzintézet bevételei negyedéves alapon 9 százalékkal, éves szinten 33 százalékkal nőttek és elérték az 1602,3 milliárd forintot az első kilenc hónapban.

A csoport mérlegfőösszege 39 574 milliárd forintot tett ki a negyedév végén, ami az előző negyedévhez képest 7 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ügyfélhitelek éves szinten 19 százalékkal nőttek és elérték a nettó 21 533 milliárd forintot. A betétállomány nagysága 28 968 milliárd forintra nőtt, ami negyedéves szinten 4 százalékos, éves szinten 19 százalékos bővülést jelent.

A csoport nettó hitel-betét mutatója a lakossági kötvényeket is nézve alig változott, 1 százalékponttal 74 százalékra csökkent a negyedévben.

A csoport elsődleges alapvető tőkemutatója szeptember végén 18,8 százalék volt, ami 0,8 százalékpontos növekedést jelent a korábbi negyedévhez képest; az aktuális tőkemegfelelési minimum a bank esetében 11,3 százalék.

A pénzintézet valamennyi operációja nyereséges volt: a magyarországi egység hozzájárulása a konszolidált korrigált adózás utáni eredményhez a negyedévben 99 milliárd forint, a bolgár DSK Csoporté 62,3 milliárd forint, az OTP Bank Szlovéniáé 34 milliárd, a horvátországi OBH-é 15,6 milliárd, a szerb banké 19,8 milliárd, az albán banké 2,5 milliárd, a montenegrói CKB Csoporté 8 milliárd, az oroszországi fióké 21,2 milliárd, az ukrán egységé 21,7 milliárd, az OTP Bank Romániáé 4 milliárd, az OTP Bank Moldováé pedig 3,2 milliárd forint volt.

A menedzsment arra számít, hogy a teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának organikus növekedése csoportszinten elérheti az 5 százalékot 2023 egészében - írták a jelentésben.

 

 Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 14 770 forint, a legalacsonyabb 8940 forint volt.

Varga Mihály bízik benne, hogy az MBH és az OTP együttműködik majd

Hosszú távon egy ország gazdasági lehetőségét a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg, a vállalkozói attitűdnek szakismeretre kell épülnie, de tartalmaznia kell a rátermettséget is. Ha ez megvan egy országban, egy nemzetben, akkor a hosszú távú kilátások pozitívak – mondta a pénzügyminiszter az MBH Befektetési Bank indulása alkalmából tartott fogadáson Budapesten.Bővebben --->