Tízből hat magyar (58 százalék) egyetért azzal, ha a magyar kormányfő megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Tanácsban. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar lakosság kétharmada (67 százalék) Ukrajna Európai Unióba történő felvétele helyett egyelőre csupán partnerségi megállapodást kötne a háborúban álló országgal.

A Magyar Társadalomkutató Kft. azért időszerűnek érezte megvizsgálni a magyar felnőtt lakosság álláspontját a két kérdésben, mert ezen a héten tárgyalhatják Brüsszelben az Európai Tanács ülésén a tagállamok az Európai Unió Ukrajnával történő bővítésének lehetőségét. 

Kép: Magyar Társadalomkutató Kft.

A magyarok Ukrajna uniós csatlakozásával szembeni ellenérzését támasztja alá, hogy a többség, öt magyar lakosból három (58 százalék) támogatja, hogy Orbán Viktor megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és még a magyar miniszterelnökkel szinte semmiben egyet nem értő baloldali pártok szavazóinak több mint harmada (35 százalék) is ezen a véleményen van.

A magyar lakosság kereken kétharmada (67 százalék) nem tartja aktuálisnak Ukrajna Európai Unióhoz történő csatlakozását, ami helyett egyelőre partnerségi megállapodás megkötésével értenének egyet.

Minden vizsgált társadalmi csoport (pl. nemek, életkori és iskolázottsági csoportok), de még a kormánypártiak (66 százalék) és a baloldali ellenzékiek (64 százalék) körében is a kétharmados többség osztozik ezen a véleményen.

Településtípus alapján:

inkább a fővárosban élők támogatják a partnerségi megállapodás megkötését Ukrajnával, hiszen közel háromnegyedük (73 százalék) osztja ezt a véleményt.

A kutatás 500 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. december 12-13. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 4,4 százalék.

Ukrajna olyan messze van az EU-tól, mint Makó Jeruzsálemtől - így fogalmazott Orbán Viktor a szerdai parlamenti vitán ismertette a kormány álláspontját.

A miniszterelnök az ukrán uniós csatlakozást sorskérdésnek nevezte, mivel nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió jövőjét is befolyásolja. Hogy mit mondott még erről a kérdésről, itt olvashatják el részletesen >>>