A hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseit célzó hitelprogramjainak finanszírozására 300 millió eurós hitelt vett fel az Eximbank az ING Banktól – közölte a pénzintézet. A forrásból a pénzintézet az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energetikai, fenntartható ingatlanfejlesztési projektjeit, valamint egyéb éghajlatvédelmi célokat kíván finanszírozni – írták.

Kiemelték, hogy a hitelre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency – MIGA) vállal garanciát, annak végső lejárata 12 év.

Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a hitelfelvétellel nagyban hozzájárulhatnak az ország gazdasági fejlődésének fenntarthatóbb alapokra helyezéséhez.

Bodor Tibor, az ING Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás okozta kihívások kezelése alapvető fontosságú a bolygó és az emberek jólétéhez.

Az Exim volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozását megszüntette.

Arra is kitértek, hogy az idén február 1-jén indult a Baross Gábor újraiparosítási program, amely a vállalatok nemzetközi versenyképességét javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásait is finanszírozza.

A pénzintézet az első fél évet 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta, mely a 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is csaknem kétszeresen meghaladja.

 

 

 

Sosem vettek még fel ennyi hitelt az Eximbanktól

Az első féléves adatok szerint ötször annyit hitelezett a pénzintézet, mint tavaly. Ügyfeleik száma is 10 százalékkal növekedett. Bővebben >>>