968,5 milliárd forintos hitelkihelyezéssel zárta az első félévet az EXIM Magyarország, ami ötszörös növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, de a tavalyi egész éves hitelfolyósítási értéket is majdnem kétszeresen meghaladja – közölte a pénzintézet.

A bank hitelállománya a félév végén meghaladta a 2 250 milliárd forintot, mérlegfőösszege pedig elérte a 3 146 milliárd forintot, ami 82 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért összeget.

Legkeresettebb termékük a februárban elindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram volt, a konstrukció révén a bank 420 milliárd forintot helyezett ki, ami az összes hitelkihelyezésnek közel felét, 43,4 százalékát jelentette.

Második volt a népszerűségi sorban a bank közvetlen belföldi befektetési hitelterméke, amelyből közel 292 milliárd forintot helyeztek ki.

A források megújítása és új források bevonása érdekében az év első hat hónapjában a Bank 588 milliárd forint összegű forintkötvényt értékesített. Ennek is köszönhetően az EXIM jelentős forrásbevonást volt képes megvalósítani a magyar vállalkozások kedvezményes forrásokkal történő ellátására fordítva a pénzeszközöket.

– mondta Hoffmann Mihály, az EXIM Pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A hazai kötvényértékesítésen túl a bank áprilisban 1,25 milliárd dollár összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátását hajtotta végre, illetve június végén 300 millió euró értékű hitelt vettek fel az ING Banktól a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) garanciájával.

A bank ügyfeleinek száma közben 10 százalékkal nőtt az első félévben, jelenleg 3 189 ügyfelük van.

Az ügyfélarányok változatlanok, a hitelkérelmet benyújtók 90 százaléka továbbra is a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások.