2022-ben az Európai Unió 25 és 34 év közti lakosságának 42 százaléka mondhatta el magáról, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkezik, illetve még folyamatban vannak a felsőoktatási tanulmányai – tette közzé az unió hivatalos statisztikai hivatala, az Eurostat.

Mindez azért is örvendetes adat, mert az unió hivatalos szakpolitikai célkitűzése ezen a területen a 45 százalékos arány elérése, illetve annak esetleges meghaladása.

Sőt, vannak olyan tagállami régiók, ahol már bőven túl is teljesítették a brüsszeli diplomás elvárásokat. A legkiemelkedőbben többek között a litván főváros és környéke teljesített: Vilnius 73,6 százalékos diplomás aránnyal került a lista élére. Ezen túl még 11 uniós régióban rendelkezik a fiatalok legalább 60 százaléka felsőfokú végzettséggel.

Ezek közé tartozik: Franciaország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Svédország, Luxemburg, Luxemburg és Dánia fővárosi régiója.

A skálának azonban van egy másik vége is 17 olyan uniós térséggel, ahol a 25-34 évesek kevesebb mint egynegyede rendelkezett felsőfokú végzettséggel 2022-ben.

Magyarország ezúttal is szerepet kapott a felsorolásban, ahová felkerült:

 

  • Románia 8 régiója a főváros és vonzáskörzete kivételével;
  • Magyarország 3 régiója;
  • Bulgária 2 régiója;
  • Csehország egyetlen régiója;
  • Dél-Olaszország 3 régiója;
  • és egy francia régió.

Ezeknek a területeknek némelyike meglehetősen elszigetelt, leszakadó térség, ahol ezzel összefüggésben eleve alacsony az elhelyezkedési lehetőségek aránya. Másutt a fiatalok jellemzően a szakképzést választják a helyi munkaerőpiacra való bekerülés zálogaként.

A legalacsonyabb regionális felsőfokú végzettségi szinteket a romániai Munténia területén (16 százalék), Csehország délkeleti vidékein (17-18 százalék) és Észak-Magyarországon regisztrálták (18,2 százalék.)

 

Ezek a diákok egyre szorulnak ki az elit egyetemekről

Az amerikai főiskolák és egyetemek nemzetközi hallgatóinak száma már majdnem visszaállt a világjárvány előtti szintre. Ebben nagy segítséget jelent, hogy az Egyesült Államokba érkező indiai diákok arányának növekedése ellensúlyozza a Kínából származó hallgatók részvételének csökkenését. Bővebben --->